qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Sustavno razmišljanje u praksi

Članak: Promjenu kulture dobivate gratis, John Seddon

download PDF

Promjenu kulture dobivate gratis

John Seddon John Seddon, organizacijski psiholog, istraživač i enfant terrible managementa koji je dao značajan doprinos razumijevanju ljudskog faktora u kvaliteti. Autor je bestselera I want you to cheat: The unreasonable guide to service and quality in organizations, Freedom from command and control i Systems thinking in public sector.  Strastveni je kritičar ISO 9000 i nastojanja britanskih vlasti da unaprijede uslugu javnih poduzeća centraliziranjem i uvođenjem pojačanog nadzora.


Prvi put objavljeno u Quality World, 2009.

Prije nego vam opišem trenutak svojeg prosvjetljenja moram nešto priznati: nekada sam radio kao savjetnik za promjenu organizacijske kulture. Imao samo sreću sudjelovati u jednom od prvih programa promjene korporativne kulture - British Airwaysa sredinom osamdesetih. Unatoč tome što je zaista došlo do vidljive promjene, od organizacije koja je bila "usmjerene prema gore" do organizacije koja je bila "usmjerena prema van" (prema korisniku), uz kvalitetnu suradnju različitih sektora, često sam se pitao je li uopće i u kojoj mjeri taj program promijenio način na koji posao doista funkcionira.

Moram priznati nešto još i gore od toga. Završio sam i obuku za grupnog facilitatora (u moju obranu mogu reći da su to bila "takva vremena") i vodio jednotjedne programe "team buildinga" u Lake Districtu (turističkom dijelu Engleske) gdje je "dublje" uvijek bilo i "bolje" a dubine su nadvladavane ushićenjem obnove. Dok sam se time bavio nisam mogao smetnuti s uma kako smo se tamo, na neki način, igrali tuđim životima. S vremenom, kada smo se iznova sretali s ljudima koji su prošli kroz naše programe, postalo je sasvim jasno da se tek malo "benefita" ostvarenih na jednotjednoj terapiji prenijelo natrag u organizaciju. Sada se sramim što sam tada vjerovao kako se pokretanjem ljudi mogu pokrenuti organizacije.

Suradnja s British Airwaysom kasnije mi je omogućila relativno jednostavno dobivanje poslova na tržištu. U to je vrijeme "promjena kulture" bila tražena stvar, a pored toga, "upalilo je u British Airwaysu". Jedan od prvih poslova na kojima sam radio nakon Britisha suradnja je s odjelom distribucije Honeywell Bulla (ogranka američke kompanije Honeywell koji se bavio prodajom računala, op.prev.). Distribucija je tada bila mjesto na kojem su se preuzimale narudžbe od prodavača da bi se izvršila isporuka kupcima. Šef je bio Peter Edwards. Kada smo se upoznali, rekao mi je da ima problem zato što članovi uprave ne funkcioniraju dobro u njegovoj odsutnosti. Kao dobar psiholog i stručnjak za razvoj timova, ljubazno sam ga pokušao uvjeriti kako je vjerojatno on dio tog problema. Peter je ideju ismijao i rekao mi kako sam dobrodošao provesti procjenu i predložiti plan. Međutim, ako taj plan uključuje da se i on promijeni, mogu zaboraviti na sve. Samo me njegov direktni stil komuniciranja i poseban, razoružavajući šarm spriječio u namjeri da istog časa odustanem od posla držeći se svojih principa.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna