qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Sustavno razmišljanje u praksi

Članak: Sustavno razmišljanje i Vanguard metoda, Alen Marot

download PDF

Sustavno razmišljanje i Vanguard metoda

Alen Marot Alen Marot, diplomirani psiholog koji je cijelu svoju karijeru proveo u području organizacijske psihologije i managementa proučavajući i prenoseći spoznaje o tome kako se može raditi pametnije na korist svih uključenih. Pokrenuo je Edukacijsko savjetodavni centar Optimum koji nudi usluge iz područja upravljanja ljudskim resursima i osnovao hrvatsku podružnicu Vanguarda s licencom za regiju.


Korijeni sustavnog razmišljanja i Vanguard metode

Sustavno razmišljanje kako ga primjenjuje savjetnička tvrtka Vanguard razvijeno je na idejama uglednog stručnjaka W. Edwardsa Deminga, Amerikanca, profesora na New York University i poslovnog savjetnika, osobe koja je u rodnoj zemlji primila zasluženo priznanje za svoj rad tek u starosti, nakon što su ga u Japanu proglasili herojem i ideologom "japanskog gospodarskog čuda" u razdoblju nakon II. Svjetskog rata. Demingove ideje su tek u osamdesetim godinama prošlog stoljeća iz Japana prenesene na zapad gdje su potaknule cijeli pokret kvalitete iako su često pogrešno i djelomično preuzimane kako bi bile prihvatljivije američkim managerima. Važno je spomenuti Demingov Sustav temeljnih znanja koji se sastoji od četiri glavne cjeline.

1. Gledanje na organizaciju kao na sustav u kojem međuovisne komponente surađuju na ostvarenju zajedničke svrhe bez uobičajene podjele na specijalizirane funkcije.

2. Razumijevanje varijacija koje se pojavljuju u rezultatima funkcioniranja sustava i učenje o procesima na temelju statističke analize.

3. Teorija znanja govori o potrebi kontinuiranog unapređivanja svih poslovnih procesa i radnih aktivnosti u organizaciji na osnovu planiranja: poboljšanja, eksperimentiranja, proučavanja rezultata i implementacije u obliku stalno ponavljajućeg kruga. Ovdje pronalazimo korijene danas vrlo popularne koncepcije "učeće organizacije".

4. Psihologija i razumijevanje ljudskog ponašanja. Deming je često naglašavao kako se menadžeri trebaju oslanjati na intrinzičnu motivaciju radnika jer uvođenje vanjskih nagrada ili kazni šteti kvaliteti.


Slika 1: Proizvodnja kao sustav, prilagođeno prema W.E.Deming: The New Economics, 1992. - pogledati u PDF!


Sve do današnjih dana navedene ideje nisu dovedene u pitanje na teorijskoj razini te su višestruko potvrđene u praksi. Unatoč tome, izuzetno se teško probijaju u mainstream zapadnjačkog načina upravljanja zbog prevladavajućeg pristupa koji je na tim prostorima nastao tijekom industrijske revolucije, a kao najjači model se etablirao u vrijeme razvoja masovne proizvodnje u Americi.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna