qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.25: KVALITETA

Članak: Sustav temeljnog znanja, W. Edwards Deming

Sustav temeljnog znanja

W. Edwards Deming W. Edwards Deming, ugledni profesor i još ugledniji poslovni savjetnik koji je presudno utjecao na spektakularni gospodarski razvoj Japana nakon završetka Drugog svjetskog rata, te na obnovu američke automobilske industrije u kasnim osamdesetim prošlog stoljeća. Pojedini stručnjaci njegove revolucionarne ideje uspoređuju s onima Kopernika, Darwina i Freuda smatrajući ga "ocem treće faze industrijske revolucije".


Ovim tekstom želim ukazati na činjenicu da prevladavajući stil upravljanja - posebice u zapadnjačkim tvrtkama - moramo stubokom promijeniti. Bilo koji sustav, naime, nije u mogućnosti da sam sebe razumije. Stoga transformacija zahtijeva da se isti sagleda izvana. Svrha ovog teksta je u tome da se omogući to "sagledavanje izvana" - kroz prizmu koju nazivam sustavom temeljnog znanja. U nastavku je detaljno izložena teorija koja nam pomaže da bolje razumijemo organizacije u kojima svi mi živimo i radimo.

Prvi korak. Prvi korak sastoji se u transformaciji pojedinca, procesu koji nije kontinuiran već diskontinuiran, a koji izvire iz ispravnog poimanja sustava temeljnog znanja. Nakon transformacije, pojedinac drugačije sagledava svoj život, zbivanja oko sebe, brojke u poslovanju i međuljudske odnose. Pojedinac koji doista razumije sustav temeljnog znanja primjenjuje nova načela na odnose s drugim ljudima. Potom načela sustava temeljnog znanja postaju osnova za odlučivanje i transformaciju organizacije kojoj pojedinac pripada. Nakon transformacije, pojedinac:
- služi kao primjer drugima
- postaje zahvalan slušatelj, a da pritom ne popušta bezrazložno stavovima drugih
- kontinuirano i s radošću poučava druge ljude
- pomaže ljudima da svoju trenutačnu praksu i uvjerenja zamijene novim načinom razmišljanja, a da se pritom ne osjećaju krivi.

Sagledati izvana. Sustav temeljnog znanja sastoji se od četiri međusobno povezane komponente:
- uvažavanje i razumijevanje sustava
- poznavanje varijacija
- teorija znanja
- psihologija
Iako se možda tako isprva ne čini, razumijevanje i ispravna primjena načela sustava temeljnog znanja ne traži neku posebnu stručnost u jednom ili svim navedenim područjima. Tekst Četrnaest načela, sedam smrtnih bolesti i neke prepreke (pročitajte u ovom broju qLifea, op. ur.) uspješnog rukovođenja u gospodarstvu, obrazovanju i vladinim institucijama, prirodno se naslanjaju na ova izvanjska znanja, u svrhu transformacije trenutačnog zapadnjačkog stila vođenja.

Uvodne napomene. Nabrojane komponente sustava temeljnog znanja ne mogu se razdvajati jer su povezane međusobnom ovisnošću. Prema tome, znanje iz psihologije - samo za sebe - ne pomaže mnogo ako nemamo znanja o varijacijama. Lideri i menadžeri uvijek bi trebali imati na umu da se ljudi pod njihovim vodstvom međusobno razlikuju. Međutim, to razlikovanje nikako ne bi smjeli poistovjetiti s rangiranjem. Naime, nikada ne bi trebali zaboraviti suštinski važnu činjenicu da radni učinak djelatnika uvelike ovisi o sustavu u kojem rade, a mnogo manje o njihovim osobnim kvalitetama. Navedena činjenica implicira i nevjerojatnu odgovornost lidera i menadžera: učinak djelatnika gotovo u cijelosti ovisi o sustavu, a dizajn sustava potpuna je odgovornost lidera i menadžera. Primjerice, psiholog koji stekne osnovna znanja o varijacijama, kao primjerice eksperimentom s crvenim kuglicama (engl. Red Beads Experiment, igra koju je osmislio W.E. Deming kako bi podučio menadžera širom svijeta nekim načelima upravljanja sustavom, op. ur.), više jednostavno ne može sudjelovati u razvoju metoda za preciznije rangiranje ljudi.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna