qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Iskustva

Komentar članka: Nasljeđe lidera: Razgovor sa Maxom De Preeom, Roland Cinkopan

download PDF

Nasljeđe lidera: Razgovor sa Maxom De Preeom

Roland Cinkopan Roland Cinkopan – konzultant, predavač i trener. Član uprave HORIZONT INTERNACIONAL, agencije za razvoj ljudskih potencijala.


Čovjek je kao društveno biće oduvijek živio u nekoj vrsti zajednice, no ideje o tome kako bi ta zajednica trebala funkcionirati i biti uređena mijenjaju se i mijenjat će se i dalje. Ipak, poput univerzalnih prirodnih zakona, postoje neke bezvremene vrijednosti na kojima bi zajednica uvijek trebala počivati. Te bezvremene vrijednosti gosp. Max De Pree savršeno je utkao u svoj stil vođenja, ako savršenstvo postoji.

Ideja da je svaka osoba jedinstvena, te da je kao takva legitiman i nužno potreban dio zajednice, osnovna je postavka De Preeove filozofije. Iz nje on gradi poštovanje, povjerenje i ravnopravan stav prema svakom pojedincu, uključujući ga u proces prepoznavanja njegove nadarenosti i proces raspodjele zadataka koje će u skladu sa svojom darovitošću moći obavljati najkvalitetnije. Na taj način zakoračio je u koncept participativnog upravljanja i s povjerenjem se prepustio energiji suradnika, što organizaciju podiže na novi nivo i daje šire mogućnosti za razvoj i napredak, no uvijek uz brigu o zajednici tj. o najranjivijima u zajednici. Smatra vrlo bitnim rezultate poslovanja koji se odnose na boljitak zajednice.

De Pree je vrlo svjestan svojih obaveza i rizika u ulozi lidera, no isto tako i obaveza prema ostalim članovima organizacije. Dapače, popis svojih obaveza sklon je i produžiti, kao i proširiti kontekst brige o pojedincu na njegovu obitelj. Prednost daje zajedničkoj dobrobiti nad individualizmom i cijeni smjer koji vodi k razvoju osobnih mogućnosti pojedinca, a time i mogućnosti skupine. Zadatak lidera je da ukaže na taj smjer, a time zadaća lidera postaje puno plemenitija, ljudskija i ljepša.

Vezano za povjerenje o kojem De Pree govori u našem okruženju lideri imaju podosta izazova. Najčešće s jedne strane osjećaju i znaju da je prepuštanje odgovornosti i davanje povjerenja dobro za organizaciju i za njih same, ali ih s druge strane najčešće muči strah od gubitka kontrole. De Pree tvrdi upravo suprotno, govori o tome kako upravo prepuštanje kontrole dovodi do skladnijeg i efikasnijeg funkcioniranja organizacije što na posljetku znači veći utjecaj i bržu realizaciju ciljeva a ne usporavanje procesa i stagnaciju organizacije.

Prepuštanje kontrole znači fleksibilnost a znamo da najfleksibilniji dijelovi organizacije najviše upravljaju organizacijom, što nas zapravo na kraju vodi ostvarivanju veće kontrole. Dakle prepuštanje kontrole zapravo nas vodi većoj "kontroli".De Pree-eve ideje toliko su prirodne, da se čitaocu čine poznatima i logičnim, gotovo vlastitim. Svaki pojedinac mogao bi ih lako živjeti kada bi ga okolina u tome podržavala, no promjene koje je donijelo vrijeme ostavile su svoj trag na vrijednostima zajedništva, pa ih trebamo ponovo izgraditi, a gdje je bolje početi nego od sebe i svoje vlastite okoline!

De Pree-eva mudrost bit će nam odličan putokaz.

Članak

Nasljeđe lidera: Razgovor sa Maxom De Preeom

Frances Hesselbein

U tekstu koji slijedi prenosimo razgovor gospodina De Preea s Predsjednicom Instituta Peter Drucker Frances Hesselbein o ulogama i odgovornosti lidera. FH: Max, vrlo ste rječito govorili o obvezama lidera i o potrebi da lideri ostave nasljeđe svojim suradnicima, klijentima i zajednici. Malo je onih koji razumiju važnost takve filozofije. Što mislite pod time da je potrebno ostaviti nas

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna