qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.23: METAFORE U MENADŽMENTU

Uvodnik: qLife No.23: METAFORE U MENADŽMENTU, Marko Lučić

Uvodnik: qLife No.23: METAFORE U MENADŽMENTU

Marko Lučić Marko Lučić, urednik i član uprave stručnog časopisa qLife i portala Quantum21.net.


Metafora je naziv za stilsku figuru koja nastaje kada se riječi upotrebljavaju u prenesenom ili slikovitom smislu. Metaforom se stvara novi, izražajniji i sadržajniji opis. Riječ je, naime, o suptilnoj vještini komunikatora (pisca ili govornika) da istaknutu značajku ili obrazac iz jednog životnog područja po načelu sličnosti poveže s drugim područjem, čime se ostvaruje prijenos značenja.

Iako se metafore uglavnom vezuju uz umjetnost, prisutne su i u drugim sferama života pa tako i u biznisu. Dakle, one nisu privilegij pjesnika i pisaca kako se to u prvi tren čini. Svi mi, u većem ili manjem opsegu, koristimo se njima jer one iznimno jasno, slikovito i učinkovito pojašnjavaju kompleksne događaje, misli i osjećaje. Umješnom uporabom metafore u samo jednoj ili nekoliko riječi znatno dublje i šire prenosimo značenje, nego očekivanim i uobičajenim intelektualnim izrazima znanstveno-tehničkog stila.

Upravo zbog tih osobina, metafore su u svijetu liderstva zaslužile posebno mjesto postavši tijekom povijesti važnim alatom velikih lidera i učitelja kojim su kompleksne koncepcije s lakoćom približavali puku. Primjerice, poznate su Isusove parabole kojima je podučavao učenike i sljedbenike, prenoseći im duhovne pouke.

Ni u poslovnom svijetu nije drukčije. Naime, vještim korištenjem metafora, parabola ili pak alegorijskih priča, poslovni lideri kvalitetnije podučavaju, prenoseći ljudima kompleksne zamisli (o ponašanju, strategiji ili kulturi) te tako značajno utječu na performanse.

Kako bih konkretnije opisao o čemu je tu riječ, navest ću primjer iz osobnog iskustva kada sam kao mladić zakoračio u svijet liderstva i menadžmenta te se odmah u početku susreo s frustracijama obrasca "nešto uvijek nije onako kako bi trebalo biti". Naime, svi mi dobro znamo da upravljanje nekom organizacijom ili projektom podrazumijeva konstantne probleme: nema dovoljno resursa, konkurencija je korak ispred nas, "veliki šef" nas ne razumije, makroekonomska politika ne ide nam u prilog, a valutni tečaj pogotovo. Riječju, kada nemate životnog i poslovnog iskustva, više-manje stalno čekate da se "stvari poslože" te da "sjednu na svoje mjesto" kako biste konačno ostvarili svoje zamisli i dokazali svoje talente. Međutim, loša vijest je da takvi dani rijetko kada sviću.

Nekako u to doba, dogodila mi se sretna okolnost da u četiri oka porazgovaram s jednim uglednim liderom, predavačem i piscem, koji je pažljivo saslušao moje probleme ponudivši mi metaforičko rješenje:

Kada razmišljaš o svojem poslu, o tome što ti je svakog dana činiti, trebao bi se usporediti s jedriličarima. Naime, jedriličari dobro znaju da ih vani na moru ne čekaju ''idealni uvjeti'' - što god to bilo. More je obično uzburkano, a vjetar iz sata u sat mijenja svoj smjer, pušući ponekad u provu, a katkad u bokove ili krmu. Pa ipak, najbolji među njima prvi dolazi na cilj usprkos uvjetima koji nisu idealni te pobjeđuje lošije. Na isti način najbolji lideri i menadžeri, unatoč "nepovoljnim uvjetima" - koji su na tržištu konstantni - pronalaze način da svoj "brod" (organizaciju) u najkraćem mogućem roku dovedu do željenog cilja.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci