qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No. 28: KLASICI III

Članak: Život protkan mudrošću: Peter Drucker, Jim Nelson

download PDF

Život protkan mudrošću: Peter Drucker

Jim Nelson


Uvodnik: prof. Danica Purg

Uvoditi umjetnost u leadership naša je inovacija: glazbena umjetnost nas uči kako biti dobar slušač, a likovna umjetnost o tome kako biti bolji promatrač. Pomoću umjetnosti stavljamo ljude u stanje refleksije kada oni počinju razmišljati o smislu svojih poteza i o smislu onoga što rade. Važno je da se čovjek preispituje ima li smisla ono što radi sam i u timu.

Peter Drucker rodio se 1909. godine u Beču. Pravo je studirao u Njemačkoj iz koje se preselio u Englesku, a potom - bježeći od nacizma - kasnije i u SAD. Po dolasku u SAD Drucker surađuje s General Motorsom te nakon dvije godine izdaje knjigu "Concept of the Corporation" koja je ubrzo postala bestseler. Menadžment je počeo predavati 1971. g. na Claremont Graduate University u Kaliforniji. Isto je sveučilište svoju poslovnu školu 1987. godine nazvalo njegovim imenom. Peter Drucker je istinski guru, zvijezda vodilja mnogim generacijama studenata i praktičara koji su desetljećima od njega učili pokušavajući odgovoriti na ključno pitanje: zašto neke organizacije uspijevaju, a druge propadaju?
 
IEDC - Poslovna škola Bled doživjela je izuzetnu počast kada se profesor Drucker obratio našim diplomantima, djelatnicima, prijateljima i partnerima; taj poseban trenutak zauvijek će ostati u mojem sjećanju. Okupili smo se na proslavi desete obljetnice škole s namjerom da razgovaramo o aktualnim kretanjima u Središnjoj i Istočnoj Europi koja su "kucala" na vrata. Tražili smo odgovore na goruće izazove menadžmenta: nove strategije, nova rješenja, nova tržišta. Unatoč tome, svojom profinjenom mudrošću i jasnoćom izričaja Drucker je našu pažnju usmjerio u posve neočekivanom smjeru, na jedinu istinsku konkurentsku prednost kojom raspolažemo: sebe same!

Uistinu, pouka o tome koliko je važno razumjeti sebe i naučiti upravljati sobom vodila me je sve ove godine. Još od samog početka djelovanje IEDC-a usmjereno je prema samo jednom cilju: razviti istinske lidere kako bi zatim oni stvarali i vodili učinkovite organizacije. Iako su financije, računovodstvo, marketing i inovacije bitni elementi "križaljke" liderstva, upravljanje sobom i osobni razvoj po važnosti dolaze na prvo mjesto jer se nalaze u temeljima svih menadžerskih odluka.

Kako ćemo onda ovladati umjetnošću upravljanja sobom?

Za sve nas na IEDC-u upravljanje sobom prvenstveno je povezano s reflektivnim promišljanjem. Pored toga otkrili smo da se umjetnost može koristiti kao sredstvo u razvoju lidera budući da ljude vodi u dublje razine spoznaje i razmišljanja pospješujući time osobnu transformaciju.

Peter Drucker, nekadašnji pasionirani student japanske umjetnosti, uvjerio me je da umjetnost pomaže osobi da "sazna više o sebi" pa joj samim time pomaže da postane bolji lider i menadžer. Shodno tome, njegova ključna poruka menadžerima i poslovnim čelnicima glasi: "Ne može upravljati drugim ljudima ako ne upravljate sobom".  

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna