qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No. 34: OSNOVE LIDERSTVA

Članak: Vrijednosti u liderstvu, Ronald A. Heifetz

download PDF

Vrijednosti u liderstvu

Ronald A. Heifetz Ronald A. Heifetz direktor je Centra za Liderstvo na Harvardu. Konzultant je s velikim međunarodnim iskustvom. Njegova posljednja knjiga Leadership Without Easy Answers (1994) doživjela je svoje 12. izdanje. Drugu knjigu, izdanu u koautorstvu sa Marty Linskyem Leadership on the Line: Staying Alive Through the Dangers of Leading upravo je izdao Harvard Business School Press.


U srijedu 29. travnja 1992. godine Los Angeles je eksplodirao u najstrašnijim i najdestruktivnijim urbanim nemirima stoljeća u Americi koji su započeli nakon što su vlasti oslobodile četiri bijela policajca optužena za premlaćivanje Rodneyja Kinga - predstavnika crnačke manjine - unatoč tome što je nemili događaj zabilježen kamerom amatera, te unatoč tome što je snimka objavljena na svim nacionalnim medijima. Crnačko stanovništvo žestoko je reagiralo: u šestodnevnim nemirima nakon oslobođenja policajaca dogodila su su brojna razaranja, pljačke, požari i ubijanja, pa je cjelokupna situacija bolno podsjećala na nemire iz 1960-ih godina. U nastojanju da uspostave red na ulicama u grad su stizale tisuće saveznih vojnika. Međutim, prije negoli su uspjeli intervenirati na ulicama je poginulo pedeset dvoje ljudi, stotine su ranjene, a štete su procijenjene na više od milijardu dolara.

Dva dana nakon uspostave kakvog-takvog mira, naciji se obratio predsjednik George Bush. U govoru je osudio nasilje te se potom usmjerio na neposredne uzroke nemilih događaja uz obećanje da će osobno pokrenuti dodatnu federalnu istragu kako bi se kaznili eventualni krivci koji su fizički maltretirali Kinga. Pritom ni riječi nije rekao o dubokim problemima u korijenima nemira: rasizmu i rastućem jazu između bogatih i siromašnih koji uništava američko društvo. Predsjednik Bush nije iskoristio priliku da autoritetom predsjedničkog položaja mobilizira društvene snage i usmjeri ih na rješavanju daleko važnijih problema nego li su bili sami nemiri.

U to vrijeme slučajno sam boravio u Washingtonu gdje sam obavljao neke poslove za vladu. Razmišljajući o događajima, kontinuirano su mi se nametala tri pitanja:
1. Ponaša li se predsjednik Bush kao pravi lider?
2. Kako i prema kojim kriterijima ocijeniti njegove reakcije na događaje?
3. Je li njegov fokus bio preuzak kada se odlučio baviti posljedicama, a ne uzrocima ili je to bila tek nužna kratkoročna taktika u strategiji rješavanja širih i dubljih problema?


Prvi dio

Tekst u vašim rukama rezultat je desetogodišnjeg istraživanja i podučavanja na Sveučilištu Harvard, John Kennedy School of Government. U tekstu pokušavam odgovoriti na prethodno postavljena pitanja o liderstvu, autoritetu i izazovima s kojima smo suočeni u rješavanju kompleksnih problema.

Danas je kriza liderstva prisutna u mnogim područjima javnog i privatnog života. Pa ipak, kontinuirano zanemarujemo i pogrešno interpretiramo samu prirodu te krize uobičajeno optužujući političare i poslovne lidere za sve probleme s kojima se susrećemo. Štoviše, često ih koristimo kao žrtvenu janjad. Međutim, iako ljudi na vlasti nažalost nisu izvor rješenja, zasigurno ih ne možemo smatrati izvorom svih naših problema: svaljivanje krivnje na sustav vlasti - bilo političke bilo organizacijske - tek je (pre)jednostavno objašnjenje svih naših neprilika. "Maknite lupeže! Oni su krivi za naše probleme!"

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna