qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Inovacije

Članak: Inovacije: put do novih vrijednosti, Gary Hamel

download PDF

Inovacije: put do novih vrijednosti

Gary Hamel Gary Hamel osnivač je i predsjednik uprave Strategosa, konzultantske tvrtke usmjerene na strateško planiranje. Profesor je strateškog menadžmenta na London Business School. Suradnik je magazina Harvard Business Review, Fortune i Wall Street Journal u kojima često objavljuje svoje tekstove. Autor je best-selera Competing for the Future.


Kako se stvaraju nove vrijednosti, odakle dolaze? Navedeno pitanje jedno je od onih prividno jednostavnih koje nas često ostavlja bez pravoga odgovora, kao kada nas djeca pitaju o bebama koje dolaze na svijet. Dakako, odgovore s naputcima o tome kako ostvariti povrat na ulaganje ili povrat na imovinu već imamo spremne, iako nam oni više govore o preraspodijeli prihoda nego li o stvaranju nove vrijednosti. Pod pojmom "nove vrijednosti" podrazumijevamo istinski nove izvore bogatstva: prihode od novih kupaca koji kupuju proizvode ili usluge za koje jučer nisu znali da postoje a danas bez njih više ne mogu živjeti. Prihodi ostvareni povećanjem tržišnog udjela ili akvizicijama nisu nova vrijednost.

Jednostavnim zadovoljavanjem tržišnih potreba stvaranje nove vrijednosti nije moguće. Primjer su nam revolucionarni proizvodi nastali u prošlosti. Da li su kupci automobila rekli 1983.g. upravi Chryslera da žele kombi sa sklopivim sjedalima? Da li su kupci rekli upravi Sonya da žele prenosivi kazetofon? Naravno da nisu! U BBCu su, kao i u drugim velikim televizijskim kompanijama u SAD-u, smatrali da ne postoji tržište koje bi prihvatilo 24-satno prikazivanje vijesti. Bill Turner je prvi povezao novosti tog vremena - malu priručnu kameru, jeftin pristup satelitskom prijenosu i činjenicu da zaposleni ljudi više ne stižu pogledati poslijepodnevne vijesti. Kombinaciji je još pridodao ideju da bi neprekidno emitiranje vijesti moglo biti interesantno… Kombi, walkman i CNN su uspjele inovacije koje nisu samo odgovorile na potrebe tržišta… stvorile su nove potrebe koje su kupci tek trebali prepoznati.

Navedeno govori u prilog činjenici da u Novoj ekonomiji tržišne nagrade pripadaju kompanijama koje stalno inoviraju: stvaraju nove poslovne modele i proizvode temeljene na promjeni tehnologije, demografskih prilika i potrošačkih navika. Novi poslovni modeli, u pravilu, uništavaju stare, što znači da stvaranje novih vrijednosti predstavlja prijetnju tradicionalnom, nemaštovitom načinu poslovanja. Nikada prije životni ciklusi strategija nisu bili kraći, i nikada prije liderstvo unutar pojedine industrije nije manje vrijedilo. Nazovimo to prvim zakonom Nove ekonomije: kompanije koje ne inoviraju zbog inovacija će biti uništene. Inovativne strategije su jedini način za usklađivanje sa stalnim promjenama.


Komentar

Komentar

Alen Marot

Pitanje inovacije potrebno je sagledati kroz prizmu aktualne hrvatske kulture. Na jednom predavanju (Srića V., Rijeka, 26.4.2006.) iznesen je podatak da u Hrvatskoj nije bilo značajne komercijalne inovacije još od Sumameda. Kada se čovjek zamisli, shvati kako je tome zaista tako. Postali smo intelektualna provincija, prostor za reciklažu isluženih ideja svijeta. Često čujemo kako niš

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna