qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Organizacijsko učenje

Komentar članka: Učenje je spontano, Danijel Ritz

download PDF

Učenje je spontano

Danijel Ritz Danijel Ritz, magistrant poslijediplomskog znanstvenog studija "Organizacija i Management" na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, voditelj ključnih partnera, predstavnik sistemskog pristupa, zagovornik sistemskih konstelacija, član mreže socijalnog i gospodarskog razvoja, čovjek otvorena srca.


Upišemo li u naš internetski pretraživač riječ besplatno, (naslov originala je "learning is for free". Q21 ga je preveo kao "spontano ucenje" no naslov se moglo prevesti i kao "ucenje je besplatno" op. ure.) zasigurno ćemo na prvoj strani uočiti frazu najbolje stvari u životu su besplatne. Postoji i druga opcija koja kaže da nema besplatnog ručka, no bez obje ipak ne bismo imali čast živjeti u savršenom svijetu. Bez obzira na rezultat, koliko je učenje važno i kako je ono uopće percipirano kao osnovni čimbenik postojanja živih bića i sistema unutar kojih djeluju, postaje vidljivo iz različitih kuteva. Učeća organizacija pokucala je na vrata mnogih hrvatskih tvrtki. Koliki su iznosi budžetirani za interne i eksterne programe edukacije zaposlenika svake godine? Radi li se o doista ključnim znanjima koja zaposlenici usvajaju i primjenjuju svakodnevno? Da li smo unatoč trudu ostali suviše na površini priče i što je potrebno kako bismo zaronili dublje? Koja područja je potrebno osvijestiti i kakva okruženja kreirati kako bismo vidjeli više? Čovjek je prešao dugačak evolucijski put da bi se konačno sjetio urođene mudrosti, pripadnosti širem sistemu i genetskog iskustva. A kako to zapravo izgleda?

Pogledajmo kemijske spojeve. Znanstveno je dokazano da se kemijski elementi uslijed promjena u okolišu mogu degradirati jer se ne prilagođavaju. Ili se spajaju u kompleksnije strukture, prilagođavaju okolišu i nastavljaju "novi život" (pritom, podsjetimo se od čega se sastoji ljudsko tijelo!). Što je ključno? U vremenu ravnoteže - ne postoji napredak. Promjena okoline i privremeni kaos uvjetuju razvoj i prilagodbu. Napredak podrazumijeva viši nivo kompleksnosti elemenata i novu ravnotežu. U takoj situaciji moguće je govoriti o samo-organizaciji elemenata određenog sistema i njihovoj sposobnosti da na taj način riješe problem (izazov) pred kojim se nalaze.

Korak dalje je determiniranje osnovnih preduvjeta čijim zadovoljavanjem je samo-organizacija prirodni tijek bioloških sistema. Svaki sistem funkcionira u skladu s određenim načelima. Ukoliko ona nisu ispoštovana, sistem dolazi u stanje disfunkcionalnosti i nesposobnosti daljnjim prilagodbama. Zanimljivo jest da u procesu prilagodbe nastaje proces spontanog nesvjesnog učenja, a organizacija koja iz toga proizlazi je posljedica životnog napretka sistema. Tim slijedom učenje se javlja kao prirodan izričaj životnog ciklusa.

Članak

Učenje je spontano

Harrison Owen

Otkako je iz tiska izašla knjiga Petera Sengea Peta disciplina, termin "organizacijsko učenje" je s razlogom postao pomodna krilatica. Suvremeni svijet se ubrzanim tempom kreće prema naprijed što uzrokuje da načini poslovanja zastarijevaju velikom brzinom. U tim je uvjetima najvažnije ostati u tijeku događaja, što uostalom predstavlja i ključ učenja. U okviru "o

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna