qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Nova znanost liderstva

Uvodnik: Nova znanost liderstva, Miljenko Cimeša

download PDF

Uvodnik: Nova znanost liderstva

Miljenko Cimeša Miljenko Cimeša, predsjednik SoL Hrvatska i SoL konzultant. U fokusu pozornosti su mu pitanja vođenja dubokih organizacijskih i društvenih promjena. U svom radu nastoji povezati metode strateškog upravljanja sa novim kompetencijama kao što su sistemsko razmišljanje, produktivna komunikacija i kreiranje vizije.


Poštovani čitatelji,

tema mjeseca svibnja na portalu Quantum21.net jest "Nova znanost liderstva". Kako bi Vam pojasnili i približili navedenu temu, odlučili smo objaviti tri članka, i to Petera M. Sengea i Margaret Wheatley, vodećih svjetskih stručnjaka na tom području, te mojeg dragog kolege Marka Lučića koji se tim područjem intenzivno bavi više godina.

Činjenica je da danas živimo u posebno vrijeme. Naša je civilizacija dostigla vrlo visoki stupanj tehnološkog razvoja što joj je priskrbilo ogromnu moć utjecanja na prirodu i cjelokupan život na planeti. Zdrava logika nam govori kako bi ruku pod ruku s tim moćima trebala dolaziti i mudrost, jer bi inače sve to skupa izgledalo kao da se malo dijete igra opasnim oružjem. Nažalost, izgleda da takve mudrosti nema, posebice na kolektivnoj razini. U članku Petera M. Sengea "Zatvaranje kruga između materije i uma" možete čitati o problemima nedostatka "institucionalne mudrosti", strahu kao pokretačkoj emociji našeg društva, te o razvoju koncepcije organizacijskog učenja koja je danas u svijetu prihvaćena kao "osnovno sredstvo postizanja dugoročne konkurentske prednosti". Posebna zanimljivost tog teksta odnosi se na otkrivanje povezanosti između uma i materije. Senge tvrdi kako više nema dileme da ta povezanost postoji, te da će ključni izazov znanosti na početku 21. stoljeća biti otkrivanje metoda kojima ćemo svjesnim putem moći kreirati svoju stvarnost.

U tekstu Scotta Londona "Razgovor s Margaret Wheatley" možete pročitati iskrenu ispovijest poslovne savjetnice iznimno bogatog iskustva koja tvrdi kako je u jednom trenutku života shvatila da je "svaka uspješna organizacijska promjena (dakle, promjena sustava) zapravo pravo malo čudo koje se veoma rijetko događa". Ako takve riječi čujemo od vodećeg svjetskog stručnjaka za promjene, što onda misliti o izjavama političkih i poslovnih lidera koji nam svakodnevno preko medija poručuju kako će baš oni, samo kada ih izaberemo, u kratkom vremenu "srediti stvari"?

"Kvantna paradigma liderstva" naslov je teksta u kojem Marko Lučić u sažetom obliku iznosi temeljne postavke nove znanosti liderstva koja se temelji na novom, organsko-holističkom svjetonazoru nastalom na spoznajama kvantne fizike. Prema novoj paradigmi, u središte pozornosti treba postaviti "nevidljive" kategorije kao što su odnosi, vizija, iskustvo, zajedništvo, ljubav, svrhovitost i slično, obzirom da pomalo shvaćamo kako su upravo one temeljne odrednice stvarnosti iz koje zatim nastaje "vidljivi" svijet brojeva, pa stoga i poslovnih rezultata kompanija o kojima svi mi koji živimo i radimo u svijetu biznisa moramo voditi računa. Kako bi se mogli početi koristiti novom znanošću liderstva, ljudi moraju napraviti "kvantni skok" te prijeći iz poznatog, upravljivog svijeta u kojem se osjećaju sigurnima u nepoznato, nepredvidljivo i neupravljivo. Moraju dakle preispitati svoje duboke, ponekad i nesvjesne pretpostavke koje upravljaju njihovim razmišljanjem, što nije nimalo lagan zadatak!

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci