qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Organizacijsko učenje

Članak: O učenju i sustavima koji potiču učenje , Russell L. Ackoff

download PDF

O učenju i sustavima koji potiču učenje

Russell L. Ackoff Russell L. Ackoff, doktor znanosti, profesor emeritus na uglednoj poslovnoj školi Wharton, jedan je od vodećih američkih stručnjaka za menadžment. Njegova knjiga Introduction to Operations Research smatra se djelom koje je postavilo temelje na području istraživanja sustava i sistemskog razmišljanja. Stručna javnost ga smatra "ocem sistemskog razmišljanja". U svojoj karijeri dr. Ackoff je surađivao s oko 250 kompanija i 50 vlada država širom svijeta. Autor je 23 knjige od kojih su mnoge postale svjetski bestseleri: Redesigning the Future, The Art of Problem Solving, Creating the Corporate Future, Revitalizing Western Economies.


Uvod

Opsežna literatura na temu učenja uglavnom se bavi sociopsihološkim aspektima, odnosno načinom na koji učimo od drugih ljudi. Ovdje je važno istaknuti da cjelokupna ljudska spoznaja u svojoj krajnosti potječe iz iskustva, bilo vlastitog ili tuđeg. Učenje na temelju iskustva osobito je važno u organizacijama, prvenstveno zbog neprestane fluktuacije djelatnika. U ovom se članku bavim iskustvenim učenjem (spoznaja na temelju iskustva) u kontekstu organizacije, čime želim nadopuniti nedostatne rasprave i diskusije na tu temu. Time nikako ne želim umanjiti značaj međuljudskog učenja u organizacijama.

Započet ću s definicijama po meni važnih razlika komponenti učenja, dakle s definicijama podataka, informacija, znanja, razumijevanja i mudrosti. Glavna mi je namjera ispraviti pogreške koje se pojavljuju i ponavljaju u dijelu literature o organizacijskom učenju koja isključuje razumijevanje i mudrost, a učenjem se bavi isključivo u kontekstu informacija i znanja. Obzirom da ne postoje opće prihvaćene definicije navedenih pojmova, koristit ću se svojima jer smatram da su korisne u mnogim primjenama.

Nadalje, razlikujem i učenje od prilagodbe jer se prilagodba može smatrati posebnim slučajem učenja. Moram napomenuti da me je zbunila literatura koja se bavi ovim razlikama (npr. Haeckel & Nolan, 1996.). Pozabavit ću se i vrlo važnom ulogom pogrešaka u učenju i prilagodbi, kao i razumijevanjem samog procesa učenja, odnosno učenja o tome kako učiti kojeg Gregory Bateson (1972) naziva deutero učenjem.

Na kraju ću prezentirati skicu menadžerskog sustava za učenje i prilagodbu koji je sukladan raznolikim potrebama prethodno opisanim u ovom tekstu.

Komentar

Komentar

Dubravka Mirković

Ackoff nam u svom članku daje dobar prikaz o hijerarhiji vrijednosti učenja i kako se ona može sačuvati kroz dizajn sustava učenja i prilagodbe. On definira sadržaj učenja i odnos koji vlada među njegovim komponentama, te potiče diskusiju o iskustvenom učenju, bez da umanji značaj međuljudskog učenja u organizacijama: Slika 1.(pogledati u PDF-u) Podaci su rezultat promatranja ljudi ili instrume

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna