qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: Nova znanost liderstva

Članak: Razgovor s Margaret Wheatley, Scott London

download PDF

Razgovor s Margaret Wheatley

Scott London Margaret J. Wheatley predsjednica je Instituta Berkana. Dugogodišnji je profesor, konzultant, pisac i govornik o radikalno novoj praksi organiziranja i vođenja u kaotičnim vremenima u kojima danas živimo. Njezina knjiga Leadership and the New Science proglašena je 1992. knjigom godine iz menadžmenta.


Margaret Wheatley svjetskoj je javnosti poznata od 1992. godine kada je objavljena njezina knjiga Leadership and the New Science. Knjiga donosi revolucionarne ideje o novim znanstvenim spoznajama u kvantnoj fizici, teoriji kaosa i biologiji te njihovom utjecaju na tradicionalni način promišljanja o organizacijama. Zorno pokazuje kako korištenje stare, mehanicističke paradigme negativno utječe na inoviranje i učinkovito liderstvo. Časopis Industry Week knjigu je 1992. godine proglasio "stručnom knjigom godine u području liderstva, menadžmenta i organizacijskog razvoja". Tekst u uglednim novinama National Journal govori o tome kako je knjiga u doba predsjednika Clintona dospjela u Bijelu kuću.


Scott London: Kako se dogodilo da počnete istraživati poveznice između liderstva i menadžmenta s jedne te novih znanosti s druge strane?

Margaret Wheatley: Nove znanosti me ustvari nisu interesirale, već je moj interes bio usmjeren na struku kojom sam se bavila - "organizacijskim promjenama", "organizacijskim razvojem", ili pak "menadžment savjetovanjem". U razgovorima s kolegama savjetnicima shvatila sam kako je svaka uspješna organizacijska promjena za svih nas bila pravo malo čudo koje se veoma rijetko događa.

Jednoga dana sam shvatila kako uopće nismo spremni na uspjeh. Nije nam uopće bilo važno što zapravo nismo imali pojma o tome kako promijeniti organizaciju. Iako smo svojim klijentima i dalje nudili svoje usluge, ustvari smo bili profesionalci koji su izgubili svaku nadu u uspjeh.

Tada sam na dubljoj razini shvatila kako nitko od nas zapravo ne zna na koji način se organizacije mijenjaju. Teorije i metode koje su se tada koristile nisu nam mogle pomoći, stoga jednostavno nismo znali što trebamo činiti.

Otprilike u isto vrijeme - a to je prava ljepota života - moj dugogodišnji prijatelj i mentor s kojim sam surađivala niz godina, jednog mi je dana usput rekao: "Meg, ako te zanima sistemsko razmišljanje, trebala bi izučavati kvantnu fiziku." U tom trenutku nije znao koliko sam očajna bila zbog svojih profesionalnih neuspjeha. Tražila sam ga popis literature te mi je ponudio deset naslova. Nakon što sam ih pročitala, shvatila sam - to je to! Uvijek ću mu biti zahvalna za taj usputni komentar koji mi je potpuno promijenio život.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna