qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Liderstvo i duhovna inteligencija

Članak: Novi kapitalizam: intervju s Danah Zohar, Kali Saposnick

download PDF

Novi kapitalizam: intervju s Danah Zohar

Kali Saposnick Danah Zohar, stručnjak je na području filozofije i fizike, predavač liderstva i ugledni publicist. Autorica je tri svjetska bestselera, knjiga The Quantum Self, The Quantum Society i ReWiring the Corporate Brain. Organizacijskim liderima prenosi spoznaje suvremene znanosti koja im pomažu da promijene svoj način promišljanja o svijetu i stvarnosti, te shodno tome, unaprijede svoje liderstvo. Njezina saznanja, posebice na području asimilacije načela kvantne fizike u novo razumijevanje društvene svijesti, psihologije i organizacije društva rezultirale su publiciranjem revolucionarne knjige, napisane u koautorstvu s Ian Marshallom, SQ: Duhovna inteligencija -  Suštinska inteligencija.


U knjizi SQ: Duhovna inteligencija autorica iznosi znanstvene dokaze o postojanju duhovne inteligencije, SQ (eng. Spiritual Quotient), posebnog centra inovativnosti i kreativnog liderstva u kori ljudskog mozga. U svojoj posljednjoj knjizi Spiritual Capital: Wealth We Can Live By autorica aplicira koncepciju duhovne inteligencije na svijet biznisa. Održiva vizija kapitalizma koju u tekstu prezentira utemeljena je u ljudskim vrednotama koje utječu na poslovne organizacije kako bi generirale "pristojne profite", brinule o svojoj dugoročnoj opstojnosti  te istovremeno svoje djelovanje usmjerile na dobrobit sveopće zajednice. U razgovoru kojeg vam prenosimo Danah govori o utjecaju kvantne fizike na njezine mentalne modele te načinu povećanja i korištenja duhovnog kapitala prilikom izgradnje efikasne i održive suradnje.


Na koji način su vaše obrazovanje i stečena iskustva u svijetu znanosti utjecala na promišljanje o kategorijama poput "sistemskog razmišljanja", "suradnje" i "duhovnog kapitala"?

Danah Zohar: Znanstveno obrazovanje je veoma utjecalo na moj način razmišljanja, u svakome smislu, pa čak i na moju osobnu duhovnost u svakodnevnom životu. S kvantnom sam se fizikom prvi puta susrela već u petnaestoj godini života čime je moj svijet okrenut naglavačke. Razlike u temeljima Newtonove i kvantne fizike predstavljaju suštinu mog znanstvenog rada prožimajući ga u cijelosti.

Newtonova fizika, u svojoj suštini, na univerzum gleda kao na skupinu bilijarskih kugli, atoma sa čvrsto definiranim granicama. U skladu s tim načelom ne postoji nikakva metoda kojom bi se izvanjskim putem utjecalo na strukturu atoma a to je zato što u prošlosti, u doba Newtona i dugo vremena nakon njega, znanstvenici nisu imali saznanja o postojanju subatomskih čestica koje je radikalno promijenilo čovjekovo poimanje prirode. U Newtonovom modelu bilijarske kugle se sudaraju mijenjajući jedna drugoj samo smjer kretanja ali ne i strukturu.

Odmah ću navesti poveznicu sa svijetom biznisa: Zamisli industrijskog društva koje još uvijek veoma snažno utječu na mentalne modele lidera, poput "individualizma" ili "zamjene zamjenjivih dijelova" direktno proizlaze iz Newtonovog atomizma. Isto se odnosi i na zamisao kako je pojedinac zapravo "sam na svijetu, izoliran od drugih ljudi". Čak je i Freud ustvrdio: "Za mene... ti si samo objekt u svijetu. Za tebe... ja sam samo objekt u svijetu. Zato se nikada ne možemo sresti."

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna