qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: Dani kreativnosti i inovativnosti

Članak: Kreativnošću do uspjeha, Velimir Srića

download PDF

Kreativnošću do uspjeha

Velimir Srića Velimir Srića redovni je profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i gostujući profesor na UCLA, Los Angeles. Završio je MBA program na Columbia University u New Yorku, jednoj od vodećih svjetskih menadžerskih škola, a doktorirao na području menadžerskih informacijskih sustava. Osim u SAD, kao gostujući profesor predavao je u Kini, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Austriji. Autor je 36 knjiga i preko 300 znanstvenih i stručnih članaka. Jedan je od osnivača hrvatskog Europskog pokreta, počasni je član Hrvatskog helsinškog odbora i Rimskog kluba. Dobitnik je niza domaćih i međunarodnih nagrada od, Fulbrightove i Eisenhowerove stipendije, Zlatnog pera Hrvatskog novinarskog društva do nagrade "Mijo Mirković" i Strossmayerove nagrade za znanost. Kao konzultant surađuje s brojnim svjetskim i hrvatskim tvrtkama. Ekspert je Svjetske banke za područje upravljanja promjenama. Objavio je zbirku pjesama "Razne igre" i roman "Privatne istrage".


Učitelja zena po imenu Nan-in posjetio je američki profesor koji se želio raspitati o idejama te praktične filozofije. Od koga ću učiti o zenu ako ne od najboljeg učitelja, mislio je. Nan-in ga pozove u goste i ponudi čajem. Napunivši šalicu do vrha, nastavio je točiti. Amerikancu, odgojenom u duhu čistoće i higijene zapadne civilizacije, postalo je teško gledati kako se čaj prelijeva iz tanjurića, curi po stolu i počinje kapati po podu pa reče: Puno je, više ne može stati.

Kao ova posuda za čaj, odgovori mu Nan-in, tako je i tvoja glava puna stavova, zabluda, preduvjerenja i pretpostavki. Ne mogu te učiti zenu ako nisi spreman isprazniti svoju šalicu!

U ovoj priči kriju se dva savjeta kojih se uspješni ljudi moraju držati, žele li pobjeđivati u suvremenom svijetu ovisnom o kreativnosti i inovacijama. Kao prvo, valja redovito ispražnjavati svoju «šalicu» od stavova, ideja i pristupa koji više ne funkcioniraju. Jedino tako možemo je puniti novim sadržajima! Podjednako je važno učiti (nove stvari) kao i odučiti se (zaboravljati stare stvari)!

Za Hrvatsku kao tranzicijsku zemlju priča o Nan-inu i njegovu gostu ima posebnu važnost. Bit ćemo u stanju uspješno graditi budućnost samo ako smo spremni iz glave izbaciti nepotrebne ostatke prošlosti. Tko se ne zna od starog odučiti, ništa novo neće naučiti!

Kreativni stav prema znanju i promjenama temelj je inovacijske ekonomije. Kineska poslovica kaže: Planiraš li godinu dana unaprijed, posadi rižu, planiraš li deset godina unaprijed posadi drvo, planiraš li stoljeće unaprijed, odgajaj ljude. Mi ćemo dodati: uči ih kako da budu poduzetni, kreativni i inicijativni!

U davna vremena japanski ratnik Nobunaga odlučio je napasti nadmoćnog neprijatelja. Iako je bio slabiji, vjerovao je da će pobijediti, ali su njegovi vojnici bili preplašeni. Zato se prije bitke uputi u svetište Shinto i reče svojim ljudima: Nakon molitve bacit ću novčić. Padne li pismo, pobijedit ćemo. Padne li glava, izgubit ćemo! Sudbina nas drži u svojoj ruci! Nobunaga uđe u hram, pomoli se u tišini i baci novčić. Padne pismo. Vidjevši to, njegovi vojnici željno krenu u borbu i do nogu potuku neprijatelja.

Nitko ne može promijeniti tijek sudbine, reče Nobunagi zamjenik dok su slavili pobjedu. Zaista ne može, odgovori Nobunaga, pokazujući novčić koji je imao pismo s obje strane. Osobina koja ne resi Nobunagu, ali je tipična za većinu ljudi, zove se reaktivnost. Kad se nešto dogodi, reagirat ću. Do tada čekam. Kad nastane poticaj, slijedi reakcija. Nema li poticaja, nema niti reakcije.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna