qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Promjena svjetonazora u biznisu

Članak: Sustavni uvid u novi svjetonazor , Fritjof Capra

download PDF

Sustavni uvid u novi svjetonazor

Fritjof Capra Fritjof Capra, doktor znanosti, ugledni fizičar, kibernetičar i publicist, autor mnogih bestselera, The Tao of Physics (Tao Fizike), The Web of Life (Mreža života), The Turning Point, Uncommon Wisdom. Autor je filma MindWalk


Svijet je danas suočen s čitavim nizom alarmantnih, a moguće i ireverzibilnih globalnih problema koji su štetni za biosferu i ljudske živote. Razmjeri i težina ovih problema potvrđeni su i dokumentirani kroz mnoga istraživanja. Jedan od najkvalitetnijih izvora na tu temu svakako su godišnja izvješća pod nazivom State of the World u izdanju organizacije Worldwatch Institute.

Prilikom procjene "ambijentalnog zdravlja" planete, spomenuti izvještaji iz godine u godinu ukazuju na iste alarmantne trendove. Šume na Zemlji polako nestaju, dok se pustinje stalno šire. Površinski sloj tla na oranicama sve je tanji, a ozonski omotač koji nas štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja sve rjeđi. Koncentracija štetnih plinova u atmosferi stalno raste, dok se broj biljnih i životinjskih vrsta smanjuje. Svjetska populacija nastavlja rasti, isto kao i jaz između bogatih i siromašnih.


Kriza percepcije

Pa ipak, dok javna svjesnost o tim problemima posvuda dramatično raste, zapanjujuće je da se oni u dijalogu svjetskih političara tek sporadično spominju. Čini se čudnim da su svekolika javnost i mediji više svjesni kritičnih problema našeg vremena od političkih lidera. Ustvari, takozvani "lideri" zapravo nas uopće nikamo ni ne vode. Oni su zapravo sljedbenici koji protiv svoje volje prate porast društvene ekološke i globalne svijesti umjesto da nam pruže viziju i vodstvo.

Vjerujem kako postoje dva razloga zbog kojih su navedena pitanja isključena iz političkog dijaloga. Jedan se tiče poimanja, a drugi vrednota; dok su oba međusobno povezana.

Što duže izučavamo ključne probleme našeg vremena, sve više shvaćamo da ih ne smijemo izolirano proučavati ako ih doista želimo razumjeti. Jer, radi se o sustavnim problemima - međusobno povezanim i međusobno ovisnim. Svjetsku populaciju ćemo stabilizirati tek kada iskorijenimo siromaštvo. Izumiranje životinjskih i biljnih vrsta nastavit će se sve dok zemlje Trećeg svijeta budu opterećene velikim dugovima. S resursima koji su nam potrebni za sprečavanje razornih utjecaja na biosferu i ljudske živote raspolagat ćemo tek ako zaustavimo međunarodnu utrku u naoružanju.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna