qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri

Tema mjeseca: qLife No. 32: KLASICI IV

Članak: Održiva budućnost, Dennis Meadows, Donella Meadows, Jorgen Randers

download PDF

Održiva budućnost

Dennis Meadows, Donella Meadows, Jorgen Randers Dennis Meadows, sistemski mislilac, doktor znanosti sa MIT-a i nositelj četiri počasna doktorata europskih sveučilišta. U karijeri je vodio 3 istraživačka instituta: MIT, Dartmouth College i New Hampshire University Research Institute. Predavao je u 50 zemalja širom svijeta. Autor je i koautor desetak knjiga u kojima je pisao o znanosti sustava i održivom razvoju.

Donella Meadows, doktor znanosti sa Harvarda, osnivač je Sustainability Institute, sistemski mislilac i novinar. Dugi niz godina predavala je na Dartmouth College i pisala kolumnu "The Global Citizen" koja joj je 1991. godine donijela nominaciju za Pulitzerovu nagradu. Preminula je 2001. godine.

Jorgen Randers je predsjednik emeritus Norwegian School of Management.


Tragične posljedice recentnih prirodnih katastrofa kao i sve brojniji dokazi o jačanju globalnog zatopljenja problem klimatskih promjena doveli su u središte pozornosti svjetske javnosti. Iako su većini promatrača izazovi iz te domene uglavnom novi, stručnjaci znanstvenog područja "dinamike sustava" (eng. systems dynamics) zabrinjavajući trend pomno prate već tridesetak godina. Grupa znanstvenika s MIT-a davne 1972. godine izradila je računalni model koji je na temelju dostupnih ulaznih podataka predvidio posljedice neprekidnog i neobuzdanog rasta na planetu. Knjiga "The Limits to Growth" (Universe Books, 1972.) objedinila je rezultate istraživanja, šokirala čitatelje i postala svjetski bestseler.

Autori djela Donella Meadows, Dennis Meadows i Jorgen Randers nedavno su objavili i treće izdanje naslova "Limits to Growth: The 30-Year Update" (Chelsea Green Publishing, 2004.). Nakon ponovljenog ispitivanja postavki i rezultata računalnoga modela autori su zaključili kako su negativni trendovi - predstavljeni prije 30 godina - ostali uglavnom isti i nepromijenjeni te da čovječanstvo nastavlja hitati prema ekološkoj i društvenoj propasti. Umjesto sumornih pogleda u budućnost, autori neočekivano završavaju tekst optimističnim pozivom na djelovanje i iznenađujućim popisom "alata" koji su prema njihovu mišljenju potrebni za uspješnu transformaciju prema održivom načinu života.

Zahvaljujući velikodušnosti naših partnera, "Pegasus Communications" i Chelsea Green Publishing (www.chelseagreen.com), qLife u cijelosti prenosi 8. poglavlje knjige "The Limits to Growth: The 30-Year Update" i komentar Dennisa Meadowsa o važnosti suradnje u pronalaženju i implementiranju rješenja za goruće probleme današnjice.

Autori tvrde kako je za transformaciju složenih sustava neophodna kritična masa angažiranih i posvećenih pojedinaca koji surađuju na postizanju zajedničkog cilja. Iz tog razloga vas molimo da ovaj članak proslijedite kolegama, prijateljima i drugim članovima zajednice - svakome za koga mislite da bi mogao odgovoriti na "poziv na djelovanje." Istinska promjena započinje na razini pojedinca - kada čvrsto odlučimo učiniti nešto drugačije.Alati za tranziciju prema održivom društvu

"Moramo biti oprezni, ne smijemo podleći očaju jer čudna blistavost nade još uvijek postoji." E. Saouma, 1993.

Može li se čovječanstvo pokrenuti u smjeru održivoga razvoja? Takav bi pomak predstavljao društvenu promjenu koja je usporediva jedino s poljoprivrednom revolucijom iz kasnog neolita i industrijskom revolucijom posljednja dva stoljeća. Te dvije revolucije bile su postupne, spontane i pretežno nesvjesne. Ova revolucija mora biti posve svjesno provedena, te mora biti vođena najdubljim uvidima moderne znanosti… Uspijemo li, bit će to jedinstveni pothvat u povijesti. - W. D. Ruckelshaus, 1989.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna