qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No. 33: MINDFULNESS

Članak: Umijeće svjesnog življenja i rada, Thich Nhat Hanh

download PDF

Umijeće svjesnog življenja i rada

Thich Nhat Hanh Thich Nhat Hanh, vijetnamski učitelj i budistički redovnik, pjesnik, učenjak i mirovni aktivist kojeg je Martin Luther King nominirao za Nobelovu nagradu za mir. Autor je brojnih knjiga poput bestselera Mir je svaki korak i Umijeće komuniciranja.


Način na koji živimo svoj život i zarađujemo za njega presudno je važan za našu radost i sreću. Gotovo pola života provedemo na poslu. Ali, kako zapravo provodimo to vrijeme? Posao koji obavljamo odraz je našeg čitavog bića, on može biti sjajno sredstvo za izražavanje naših najdubljih težnja, izvor duhovne hrane, mira, radosti, preobrazbe i iscjeljenja. S druge strane, posao koji obavljamo i način na koji ga obavljamo može prouzročiti i mnogo patnje. Ono što činimo sa svojim životom te jesmo li svjesni ili nismo određuje koliko ćemo mira i radosti stvoriti. Ako svjesno pristupamo svakom trenutku, ako prakticiramo mindfulness u svemu što činimo, posao nam može pomoći ostvariti ideal življenja usklađen s drugima te nam može pomoći u njegovanju razumijevanja i suosjećanja.

Živimo u vremenu u kojem nije jednostavno zaposliti se. Pa ipak, sve više znamo da naše zadovoljstvo ne ovisi samo o izvoru prihoda nego i o tome da obavljamo posao koji će nam omogućiti radost i sreću, koji nije štetan za ljudska bića, životinje, biljke ili Zemlju. U idealnom slučaju pronalazimo radno mjesto i posao na kojem koristimo Zemlji i svim živim bićima.

Kakav god bio vaš posao, mnogo toga možete napraviti kako biste pomagali drugima stvarajući sretno radno okruženje, mjesto na kojem se može raditi u radosti i skladu, bez stresa i napetosti. Prakse svjesnog disanja, svjesnog sjedenja, svjesnog jedenja i svjesnog hodanja pridonose pozitivnom okruženju na radnome mjestu. Svladavanje umijeća "zaustavljanja", otpuštanja napetosti, primjene govora motiviranog ljubavlju te dubokog slušanja kao i dijeljenje tih praksi s drugima znatno utječu na naše uživanje na radnome mjestu i kulturu naše tvrtke. Kada se na radnome mjestu znamo uspješno nositi s jakim emocijama i uspostavljati dobre odnose, komunikacija se poboljšava, stres slabi, a rad postaje ugodniji. Riječ je o velikoj dobrobiti, ne samo za nas nego i za one s kojima surađujemo, za voljene osobe, našu obitelj i društvo u cjelini.


Energija svjesnosti

Svjesnost se odnosi na usmjeravanje pune pozornosti onome što se događa u sadašnjem trenutku. Započinje svjesnošću o disanju: o udisaju i izdisaju. Svjesnost je energija koja nam pomaže da budemo potpuno prisutni, da živimo u sadašnjem trenutku. Svatko može stvoriti energiju svjesnosti. Ako udišete i izdišete usredotočeni na ulaženje zraka u vaše tijelo i izlaženje iz njega, to se naziva svjesnim disanjem. Ako ispijate vodu ili čaj usredotočeni na ispijanje ne razmišljajući pritom ni o čemu drugom, to se naziva svjesnim ispijanjem. Ako hodate usredotočeni na vlastito tijelo, disanje, stopala i korake koje činite, to se naziva svjesnim hodanjem.

Ako pozornost najprije usmjerimo disanju, sposobni smo sjediniti tijelo i um te potpuno ući u sadašnji trenutak. S tog mjesta možemo biti svjesniji svega što se događa u sadašnjem trenutku i vidjeti ga novim očima, bez zaokupljenosti prošlošću ili dopuštanja da nas ponese zabrinutost zbog budućnosti. Znate da je budućnost samo zamisao. Budućnost se sastoji od samo jednog, a to je sadašnji trenutak. Ako se dobro brinete o sadašnjem trenutku, nema potrebe da se zabrinjavate zbog budućnosti. Ako se brinete za sadašnjost, činite sve što možete kako biste si osigurali dobru budućnost. U sadašnjem trenutku bismo trebali živjeti tako da mir i radost budu mogući ovdje i sada – da omogućimo ljubav i razumijevanje. To je najbolje što možemo učiniti za budućnost.

 

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna