qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No. 33: MINDFULNESS

Članak: Intervju s Jonom Kabat Zinnom, Barry Boyce

download PDF

Intervju s Jonom Kabat Zinnom

Barry Boyce Jon Kabat-Zinn, profesor emeritus na University of Massachusetts Medical School, začetnik MBSR - Mindfulness Based Stress Reduction metode, član uprave Mind and Life Institute te autor bestselera Full Catastrophe Living Wherever You Go, There You Are. 

Barry Boyce, glavni urednik časopisa Mindful i portala Mindful.org. Autor je bestselera The Mindfulness Revolution: Leading Psychologists, Scientists, Artists, and Meditation Teachers on the Power of Mindfulness in Daily Life.


Jon Kabat-Zinn okupio je 1979. godine grupu kroničnih bolesnika kojima klasične metode liječenja nisu pomagale kako bi ih uključio u novu terapiju ublažavanja stresa utemeljenu na usredotočenoj svjesnosti (Mindfulness Based Stress Reduction - MBSR). Danas, 35 godina kasnije, MBSR metoda i drugi programi nastali na ovom konceptu postali su dio usluge zdravstvene skrbi te predmet brojnih zdravstvenih istraživanja i javnih politika. U ovom intervjuu razgovaram sa začetnikom MBSR metode, čovjekom koji je mnogo učinio za zdravlje i dobrobit ljudi, o tome zašto mindfulness (usredotočena svjesnost) privlači toliku pažnju danas, a vjerojatno još i više u budućnosti.

Početkom 2005. posjetio sam Jona Kabat-Zinna u njegovu domu u Massachusettsu. Želio sam razgovarati o MBSR terapiji za koju sam čuo, mada mi se tada nije činila previše uvjerljivo. U to vrijeme radio sam kao novinar, te sam duže vrijeme prakticirao meditaciju. Zanimalo me kako napreduje pokušaj uvođenja sekularne mindfulness metode u širu društvenu primjenu. Tijekom dugog ugodnog razgovora, Jon je obrazlagao u čemu je vrijednost i snaga mindfulness koncepta. Pažljivo ga slušajući, sve sam mu više vjerovao. Posljedica našeg susreta ogleda su u pokretanju suradnje na brojnim istraživanjima, između ostalog, kroz časopis "Mindful" i internet stranice mindful.org.

Od tada pa do danas susreo sam brojne pojedince koji su prihvatili mindfulness metodu, razvijali nove programe i širili koncepciju u raznim kontekstima pomažući brojnim drugim ljudima. Jon i njegovi suradnici angažirani su u nastojanju da prošire mindfulness u svaki kutak života. Nedavno sam ga ponovno posjetio u njegovu domu prilikom novog, revidiranog izdanja knjige koja je pokrenula prodor mindfulness metode u svijetu, a naziva se "Full Catastrophe Living". Razgovor smo započeli kratkotrajnom tišinom, kao što i priliči meditatorima, te smo potom uronili u poticajni razgovor o temi kojoj je posvetio svoje srce i svoj život, razvoju mindfulness projekta i budućim planovima.



Mindful: Kada ste započeli s aktivnostima u skromnoj klinici, zapravo praznoj sobi u bolnici Central Massachusetts, jeste li mogli zamisliti da će se mindfulness toliko proširiti?

Jon Kabat-Zinn: Jednom riječju, jesam. Nikada nisam gledao na projekt kao na nešto malo, nevažno i prolazno. Iako sebe ne smatram velikim, uvijek sam razmišljao o tome kao o nečemu velikom i važnom. Vjerovao sam da meditacija može značajno pridonijeti zapadnjačkoj medicini. MBSR metoda razvijena je na uvjerenju kako uvidi, mudrost i suosjećanje meditativnih tradicija imaju gotovo jednaku važnost kao druga velika otkrića o ljudskom životu i ljudskoj prirodi do kojih smo na zapadu došli. Kada bi postojao svojevrsni priručnik s uputama o tome što znači biti ljudsko biće, zapadna znanost i medicina osigurali bi jedan dio sadržaja, a kontemplativne tradicije istoka drugi: onaj koji govori o otkrivanju i kultiviranju dubokih unutarnjih potencijala.

Koncepciju sam gradio u nadi da ćemo rezultate MBSR programa - zasnovanog na relativno intenzivnoj terapiji koja uključuje meditaciju i jogu te njihovu primjenu u svakodnevnom životu - moći dokumentirano pratiti kako bismo znanstveno dokazali da metoda značajno i duboko utječe na zdravlje i dobrobit ljudi. Pritom sam širu svrhu vidio u pokretanju različitih interventnih zahvata u javnom zdravstvu kako bi se potaknuo razvoj cijelog društva.

Mindful: A zatim je sve naraslo do današnje razine kada se otvoreno razgovora o primjeni mindfulness koncepta na raznim područjima: liječenju depresije, praćenju trudnoće, obrazovanju, liječenju ovisnosti, liderstvu i menadžmentu... da spomenem samo neke.

Jon Kabat-Zinn: Iako u početku nismo imali neku posebnu, a još manje razrađenu strategiju širenja, neobično sam sretan što je mindfulness metoda pronašla primjenu u toliko raznih područja. Zaista možemo reći kako smo "posijali sjeme na plodno tlo". A kada zasijete neko novo sjeme nikada ne možete biti sigurni što će niknuti i kako će se dalje razvijati. Upravo je u tome ljepota cijele priče. Kreće se s velikom željom, bistrim umom i propitivanjem, a ne s krutim i definitivnim "ja znam" stavom.

Osobno smatram da smo u projekt krenuli s "tvrdim" konkretnim planom i čvrstom ideologijom te da smo se pravili kako imamo sve odgovore, vjerojatno ne bismo daleko odmakli. Umjesto toga, fokusirali smo se na nekoliko ključnih elemenata. Kao prvo, svima smo objašnjavali kako mindfulness ne predstavlja neko posebno stanje koje se postiže trikovima ili tehnikom. Mindfulness je način postojanja. Čvrsto sam uvjeren kako metoda funkcionira: jednom kada naučite svjesno živjeti u sadašnjem trenutku uz pomoć jednostavne mindfulness meditacije, transformacija i ozdravljenje dolaze sami po sebi. Ljudi su vrlo kreativna i intrinzično inteligentna bića; ukaže li im se prilika, sami će otkriti istinu na temelju vlastita iskustva. Sami dolaze do dubokih spoznaja: "želim li neostvarivo, neizbježno ću patiti... oslobodim li se želje, patnja će automatski iščeznuti".


Cijeli tekst pročitajte u qLifeu...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna