qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.38: DIGITALNA REVOLUCIJA

Članak: Dobrodošli u Četvrtu industrijsku revoluciju, Klaus Schwab

download PDF

Dobrodošli u Četvrtu industrijsku revoluciju

Klaus Schwab Klaus Schwab, doktor znanosti, osnivač i izvršni direktor World Economic Foruma, fondacije Schwab Foundation for Social Entrepreneurship i Forum of Young Global LeadersAutor je bestselera The Fourth Industrial Revolution.  
 


Među mnoštvom fascinantnih izazova s kojima se kao čovječanstvo danas suočavamo, najsnažniji i najvažniji odnose se na to kako razumjeti i oblikovati novu tehnološka revoluciju - odnosno kako ispravno sudjelovati u procesu koji podrazumijeva ništa manje nego temeljitu transformaciju ljudske zajednice. Trenutačno se nalazimo na početku razdoblja koje na najdubljoj razini mijenja način na koji živimo, radimo i odnosimo se jedni prema drugima. Svojom veličinom, opsegom i složenošću četvrta industrijska revolucija ne nalikuje niti jednom povijesnom iskustvu ljudskoga roda.

Očigledno zbog toga još uvijek ne možemo u potpunosti shvatiti brzinu i opseg nove revolucije. Primjerice, promislite na trenutak o neograničenim mogućnostima povezivanja milijarda ljudi preko mobilnih uređaja čime se stvaraju pretpostavke za dosad neviđenu obradu, pohranu i pristup znanju. Promislite o zapanjujućoj kombinaciji novih tehnoloških dostignuća koja pokrivaju širok spektar područja od umjetne inteligencije (AI), robotike, „interneta stvari“ (IoT, engl. internet of things, označava povezivanje uređaja putem interneta – bežično spajanje uređaja kojim se osiguravaju nove mogućnosti za međusobnu interakciju različitih sustava kao i nove mogućnosti njihove kontrole, praćenja i pružanja naprednih usluga), autonomna vozila, 3D printanje, nanotehnologija, biotehnologija, razvoj znanosti o materijalima, skladištenje energije i kvantno računalstvo. Mnoge navedene inovacije još uvijek su u povojima, iako polako ali sigurno dostižu točku razvojne infleksije jer se međusobno nadograđuju i osnažuju u različitim tehnološkim kombinacijama preko fizičkih, digitalnih i bioloških svjetova.

Svjedoci smo značajnih promjena u svim industrijama - obilježenih pojavom novih poslovnih modela koji ugrožavaju tržišni „status quo“ te preoblikovanjem postojećih sustava proizvodnje, potrošnje, prijevoza i isporuke. Na društvenom planu u tijeku je promjena paradigme u osnovama rada i komunikacije kao i načina na koji se izražavamo, zabavljamo i informiramo. Prema istim načelima preoblikuju se vlade i institucije, sustavi obrazovanja, zdravstva, transporta i drugi životno važni sustavi. Osim toga, novi pristup korištenju tehnologije - koji iz temelja mijenja proizvodnju i potrošnju – odbija skrivati troškove raznih eksternalija te se energično okreće obnovi i očuvanju prirodnog okoliša.

Dakle, prema veličini, brzini i opsegu opisane promjene slobodno se mogu nazvati „povijesnima“.

Također se može ustvrditi da su „povijesne promjene“ obilježene dubokom neizvjesnošću oko toga kako će se nove tehnologije razvijati i usvajati, što znači da još uvijek ne znamo u kojem će se smjeru odvijati transformacije potaknute novom industrijskom revolucijom. Njihova kompleksnost i sektorska međupovezanost implicira da će svi dionici globalnog društva - vlade, tvrtke, akademska zajednica i civilno društvo - biti odgovorni za suradnju koja je neophodna za ispravno razumijevanje novih trendova.

Želimo li kolektivnu budućnost oblikovati tako da odražava zajedničke ciljeve i vrijednosti tada je zajedničko razumijevanje osobito važno. Stoga bismo trebali stvoriti sveobuhvatno zajedničko gledište o tome kako (na koji način) tehnologija mijenja naše i živote budućih generacija, te kako (na koji način) preoblikuje gospodarski, društveni, kulturni i ljudski kontekst naših života.

Promjene su toliko duboke da - gledano iz perspektive ljudske povijesti - nikada do sada nije bilo više nade i većih potencijalnih opasnosti. Međutim, ono što mene osobno brine je to da lideri koju odlučuju prečesto koriste tradicionalno linearno razmišljanje ili su pak suviše obuzeti trenutačnim brigama što ih podjednako priječi da:
- strateški razmišljaju o silama koje uzrokuju poremećaje,
- strateški razmišljaju o inovacijama koje oblikuju budućnost.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna