qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.38: DIGITALNA REVOLUCIJA

Članak: Ako niste „digitalni“ ne piše vam se dobro , Mark Raskino, Graham Waller

download PDF

Ako niste „digitalni“ ne piše vam se dobro

Mark Raskino, Graham Waller Mark Raskino, glavni je analitičar ugledne tvrtke Gardner koja se bavi poslovnim savjetovanjem, istraživanjem tržišta te tržišnih i tehnoloških trendova. Koautor je bestselera Digital to the Core i knjige Mastering the Hype Cycle u izdanju Harvard Business Review Pressa.

Graham Waller, poslovni savjetnik, coach i mentor, pomaže liderima da bolje razumiju obrasce digitalne transformacije. Koautor je bestselera Digital to the Core i knjige The CIO Edge: Seven Leadership Skills You Need to Drive Results u izdanju Harvard Business Review Pressa.

 


U trenirci i šilt kapi na glavi Rafael Nadal opušteno je koračao prema sredini teniskog igrališta upravne zgrade Babolata u francuskom Lyonu. Uzeo je reket u ruke i počeo prebacivati lopticu na drugu stranu igrališta. Kretnje i udarce velikog tenisača iz prikrajka je pomno pratio Eric Babolat, predsjednik uprave svjetski poznate kompanije specijalizirane za proizvodnju opreme za tenisače. U travnju 2012. godine Babolat je pozvao Nadala da testira novi revolucionarni Connect reket koji pomoću posebne digitalne tehnologije prati i bilježi sve forehande, backhande, servise i druge udarce, te potom prikupljene podatke izravno šalje na pametni telefon ili tablet. Iz mnoštva šarenih grafova Nadal je tako mogao očitati koliko je spina bilo u svakom udarcu te provjeriti koliko je puta lopticu udario sredinom reketa (najjači udarci), a koliko nekim drugim dijelovima glave reketa čime se gubi na potentnosti igre.

Eric Babolat ovako je opisao Nadalove dojmove: „Veselio se poput djeteta koje se prvi puta susrelo s novom zanimljivom igračkom. U njegovim očima primjetna je bila istinska radost. Riječ je o pravom profesionalcu koji cijeli život igra tenis. Svaki dan. Pa ipak, tek je danas - prvi put u svome životu - pregledao grafičke prikaze parametara vlastite igre. Do sada to jednostavno nije bilo moguće. Do sada smo imali 'tenis bez podataka'. Od danas će sve biti drugačije. Pogrešno bi bilo kazati kako 'danas okrećemo novu stranicu u povijesti ove nevjerojatne igre'. Zašto? Zato što je 'knjiga' čije stranice 'okrećemo' nova i drugačija. Riječ je, naime, o posve novoj knjizi.“

U Babolatov reket ugrađeni su senzorski uređaji: akcelerometar, žiroskop, digitalni mikroprocesor, bluetooth bežična komunikacija i baterija, a sve komponente zajedno ne teže više od petnaest grama smještenih u ručku reketa. Igrač uopće ne osjeća razliku između običnog i novog sofisticiranog reketa. Osim toga, dobra je vijest ta da je tehnologija dostupna svim zainteresiranim igračima, a ne samo profesionalcima jer joj se cijena kreće u rasponu od 300 do 400 dolara, ovisno o poreznim uvjetima države u kojoj se prodaje.

Navedeno predstavlja odlični primjer primjene nove strategije „digitalno do srži“ (engl. digital to the core) u praksi - radikalno novih tehnologija osmišljenih u kompaniji i ugrađenih u „srž“ proizvoda - u ovom slučaju u teniski reket. Implementacijom ove strategije Babolat je igračima otvorio sasvim nove mogućnosti. Ako niste znali, reći ćemo da je tenis kao igra nastao u Francuskoj, u davnom 12. stoljeću te da je sve do 2013. godine bio reguliran sa samo trideset pravila.

Godinu dana nakon što je u srpnju 2013. godine Nadal prvi put uzeo u ruke novi Play reket, Eric Babolat sjedio je u hotelu pored Slavoluka pobjede u Parizu, napeto iščekujući ključnu odluku redovnoga godišnjeg okupljanja ITF-a - Svjetske teniske federacije. Eric se prisjeća tih trenutaka: „ITF je presudno važna organizacija za tenis, nešto poput Ujedinjenih naroda u svijetu politike i gospodarstva. Okuplja dužnosnike cijeloga svijeta – na susretima na kojima se donose vitalno važne odluke za ovu igru govori se brojnim svjetskim jezicima.“ Hoće li glasovati za amandman koji je on predložio?

Odgovor je pozitivan. Hoće! Toga dana ITF je jednoglasnom odlukom prihvatio 31. pravilo tenisa kojim se dozvoljava korištenje novog Babolatovog reketa na službenim turnirima. Novo pravilo sadrži sljedeću ključnu rečenicu: „Tehnologija analizira igru tenisača te prati i/ili pohranjuje podatke prikupljene tijekom igre. Pristup podacima može imati samo igrač sukladno pravilu br. 30.“

Babolatova digitalna inovacija bukvalno je „promijenila pravila igre“. A ta „promjena pravila“ odigrala je ključnu ulogu za budućnost tvrtke jer se u tenisu okreće veliki novac. Naime, ukupni promet teniske industrije procjenjuje se na 5,55 milijarda dolara godišnje samo u SAD-u, te predstavlja djelić globalne industrije sportske opreme i proizvoda procijenjenog prometa od više od 300 milijardi dolara godišnje.


Uvođenje digitalne tehnologije u srž svakog biznisa

Kratki opis nastanka Babolatovog novog reketa pomoći će vam sagledati nadolazeće promjene kako biste bolje razumjeli zašto takve disruptivne inovacije nisu rezervirane samo za nove greenfield projekte. Svaki biznis, bez obzira na to koliko star bio, uvođenjem inovativnih digitalnih rješenja u proizvode i usluge definitivno može procvasti. Priča o Babolatovom reketu ogledni je primjer duge povijesti inoviranja jedne tvrtke.

Godine 1999. Eric Babolat preuzeo je vodstvo obiteljske tvrtke kao predstavnik pete generacije vlasnika s namjerom da nastavi graditi i širiti biznis zasnovan na tradiciji. Danas ova kompanija proizvodi rekete i žice za rekete koje koriste milijuni igrača širom svijeta, uključujući i vrhunske profesionalce. Ericov pradjed Pierre prvi je izumio posebne žice koje se još i danas proizvode. Davne 1875. godine jedan proizvođač reketa zamolio je Pierrea da pokuša izraditi žice od životinjskih crijeva koristeći se pritom tehnologijom koju je već koristio za izradu violinskih žica. Rezultati su bili revolucionarni. Čak i danas, prirodne žice životinjskog porijekla pokazuju bolje performanse od najlonskih, poliesterskih, kevlarskih i žica izrađenih od drugih modernih materijala. Zahvaljujući izumu, Babolatova tvrtka vremenom se posve usredotočila na proizvodnju sportskih reketa učinivši je temeljnom djelatnošću. Nakon više od sto godina, oslonjen na tradiciju uspješnih tehnoloških inovacija, Eric Babolat s ponosom i posebnom strašću prezentira najnapredniji digitalni teniski reket, prvi takve vrste u svijetu.


Cijeli tekst pročitajte u qLifeu...
 

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna