qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.47: KOMPLEKSNI PROBLEMI

Članak: Utjecaj komunikacije na rješavanje kompleksnih problema , Joseph Jaworski

download PDF

Utjecaj komunikacije na rješavanje kompleksnih problema

Joseph Jaworski Joseph Jaworski, predsjednik uprave ugledne savjetničke tvrtke Generon Consulting, osnivač The American Leadership Forum, suosnivač Global Leadership Initiative, autor bestselera Synchronicity: The Inner Path of Leadership.


Godine 1994. - nakon napuštanja Shella - na poziv Adama Kahanea priključio sam se savjetničkoj tvrtki Generon Consulting. Osim mene, Adam je u Generon Consulting pozvao Billa O'Briena, izuzetno uspješnog bivšeg predsjednika uprave osiguravajuće kompanije Hanover Insurance. Nešto kasnije pridružio nam se Otto Scharmer, profesor na MIT Sloan School of Management i jedan od vodećih stručnjaka na području liderstva i menadžmenta u svijetu. U to vrijeme metoda Mont Fleur scenarija, koju je Adam uspješno primijenio u JAR-u, postala je poznata širom svijeta - kompanijama, nacionalnim vladama i organizacijama civilnog društva – pa smo na dnevnoj razini zaprimali molbe da vlastitom ekspertizom pomognemo rješavanju gorućih kompleksnih problema s kojima su se spomenuti subjekti suočavali. 

Tijekom narednog desetljeća angažmanom u Generon Consultingu nastojao sam odgovoriti na pitanje koje me najviše okupiralo još od osnivanja American Leadership Foruma te potom u Shellu: možemo li uopće mirno riješiti kompleksne probleme? Ako je odgovor potvrdan, na koji način? 

Desetljeće je trebalo proći kako bih shvatio da je odgovor jednostavan i praktičan: da, možemo… uzdizanjem komunikacije na višu razinu! 

S tim uvidom na umu osvrćem se danas na prošlost kako bih osvijestio ključne obrasce svih projekata na kojima je Generon Consulting radio. S jedne strane tu su neuspješni projekti koji su se ili „zaglavili“ ili su na koncu „riješeni“ upotrebom sile. Njihovo je osnovno obilježje – bez ikakve sumnje –nekvalitetna komunikacija niske razine – „zatvoreni“ govor i slušanje. S druge strane su uspješni projekti koji su uspjeli stvoriti kvalitetnu novu stvarnost. Njihovo osnovno obilježje - bez ikakve sumnje - ogleda se u kvalitetnoj komunikaciji visoke razine – otvorenom pričanju i pažljivom slušanju „cijelim bićem“. Pa ipak, većinu projekata smjestio bih negdje u sredinu - između dviju navedenih krajnosti. 


Cijeli tekst pročitajte u qLifeu...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna