qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Lideri koje trebamo

Komentar članka: Vodstvo otvorenoga srca, Petar Mandić

download PDF

Vodstvo otvorenoga srca

Petar Mandić

Petar Mandić radi kao HR menadžer. Uz ljudske potencijale, područja interesa su mu učeće organizacije i vodstvo. Član je SoL-a, Društva za organizacijsko učenje Hrvatske.


Voditi ljude bio je izazov u svim vremenima, a danas je to zahtjevnije i teže no ikada.

Mogući odgovor na pitanje zašto je tako i kako se nositi s novim izazovima daju nam autori Heifetz i Linsky, u svom tekstu Vodstvo otvorenoga srca.

Iako svoj rad započinju primjerima iz SAD-a, 11. rujnom i Enronom, nije teško preslikati ove izazove na prilike u Hrvatskoj, tim više jer su svi ti događaji utjecali i na naše živote. Danas kada smo zahvaljujući napretku tehnologije i komunikacija u mogućnosti uživo pratiti događaje iz najudaljenijih dijelova svijeta, više nego ikada svjesni smo povezanosti svega što se na svijetu događa s nama i nas sa svime. Takva povezanost može nas navesti na razmišljanje kako smo mali i bespomoćni, ali i na to da ma koliko se smatrali malima, sve što radimo utječe na druge… ključ promjena je u našim rukama.

Nameće se zaključak kako je utjecaj svih onih koji nekoga vode ma gdje to bilo, u organizaciji, školi, na fakultetu,… nemjerljivo velik jer se uvijek umnožava. Radnici, studenti i đaci imaju svoj privatni život koji je nedjeljiva cjelina i sve što im se događa, dobro ili loše, prenose na svoje obitelji, prijatelje i dalje. Slijedom toga, presudan je način na koji vođe koriste svoju moć pozitivnog utjecaja i odgovornost.

U odgovoru na pitanje ZAŠTO voditi otvorena srca autori pred vođe postavljaju veliki izazov, izazov osobne promjene, promjene stavova, navika, vrijednosti, kao rješenje za današnje prilagodbene izazove koji nisu rješivi tehničkim metodama.

U osobnim promjenama možemo tražiti neuspjeh i kratak vijek mnogih novih, brzih, menadžerskih tehnika i metoda. Na žalost, mogućnost kupnje gotovih rješenja ne postoji niti se današnji izazovi, ma koliko sličili prošlima, mogu rješavati na isti način („većim čekićem“).

Članak

Vodstvo otvorenoga srca

R. Heifetz i M. Linsky

Uloga lidera oduvijek je bila zahtjevna… početkom 21.stoljeća još i više. Kao država (SAD – op. ur.), potreseni smo 11. rujnom i daljnjim prijetnjama tog strašnog događaja. Kao društvo, suočeni smo s izazovom očuvanja istinskih vrijednosti i prava dok istodobno moramo promijeniti ponešto od misionarskoga žara s kojim se u gospodarskom, političkom i k

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna