qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Društvena odgovornost poduzeća

Članak: Intervju: Angel Cabrera, Sarah Powell

download PDF

Intervju: Angel Cabrera

Sarah Powell Angel Cabrera dekan je Thunderbird-a, najuglednije poslovne školu na svijetu prema US News-u, World Report-u i Wall Street Journalu. Bivši je dekan Instituto de Empresa, poslovne škole sa sjedištem u Madridu na kojem je predavao organizacijsko ponašanje i upravljanje ljudskim potencijalima. Prije dolaska u Madrid, profesor Cabrera je predavao na Georgia Institute of Technology i na Catholic University of Avila. Od 1995 do 96. je radio za Andersen Consulting na problemima iz domene upravljanja ljudskim potencijalima, upravljanja promjenom i implementacije novih tehnologija.
2002. Global Economic Forum nagradio ga je za iznimna dostignuća u poticanju i provedbi društveno odgovornog vođenja.


U razgovoru koji vam prenosimo, profesor Angel Cabrera govori o društvenoj odgovornosti poduzeća i potrebi uvođenja etičkoga kodeksa u menadžersku profesiju.

Sve veći broj danas aktivnih menadžera pohađao je neko formalno obrazovanje za obavljanje svojega posla. Unatoč tome, svjedoci smo raznih skandala, korupcije, mobbinga i slično. Govori li nam sve to da obrazovni programi nisu uspjeli stvoriti svijest o vođenju računa o širem kontekstu cjelokupne zajednice, za dobrobit svih nositelja interesa?

AC: Iako skandali koje ste spomenuli ne ukazuju na potpuni neuspjeh poslovnog obrazovanja, svi mi koji radimo u tom sektoru moramo prihvatiti dio odgovornosti za negativne događaje. Pojedine poslovne škole tvrde da se problemom etičnosti u poslovanju bave već dugi niz godina i da, obzirom na to, nemaju potrebu za preispitivanjem svojih programa. Ipak, moramo biti iskreni, poslovne škole kvalitetno odrađuju tek neke segmente obrazovanja dok je druge potrebno hitno unaprijediti jer neki studenti napuštaju školu s čudnim vrijednostima i idejama o menadžmentu. Ta bi nas činjenica trebala potaknuti da iznova proučimo programe i metode kojima se koristimo u poslovnim školama.

Rekli ste da "djelotvorno vođenje zahtijeva od menadžera prihvaćanje društvene odgovornosti." Također ste naglasili potrebu uvođenja etičkoga kodeksa kao neke vrste "moralnoga kompasa" za mlade menadžere. Na koji se najbolji način može podučavati i poticati etičko vodstvo temeljeno na vrijednostima?

AC: U posljednje se vrijeme mnogo raspravlja o temeljnim vrijednostima u okviru poslovnog obrazovanja. Nameće se pitanje: je li moguće educirati neku osobu tako da ona napusti poslovnu školu s usvojenim novim sustavom vrijednosti koji se dramatično razlikuje od staroga sustava vrijednosti? Tvrdnju da polaznici poslovnih škola, koji su obično zrele i formirane osobe, ne mogu mijenjati svoje vrijednosti smatram neistinitom. Veliki broj dokaza i istraživanja ukazuju na suprotno, da znatan broj ljudi mijenja svoj sustav vrijednost u procesu intenzivnog obrazovanja, npr. kroz MBA studij. Iz toga možemo zaključiti da su vrijednosti promjenjiva kategorija, koja je podložna promjeni ne samo zbog specifičnih nastavnih programa već i zbog:
- jezika koje koristimo,
- tema kojima se bavimo,
- načina na koji podučavamo.

Komentar

Komentar

Diana Čizmadija

Otvorenost za nove izazove u poslovnom okruženju, posvećenost prilagodbi i umanjivanju rizika, te etičko upravljanje postale su odrednice za uspješnost. Uvođenjem vrednota u oblikovanju vizije, te u središte poslovnog upravljanja ukazuje se da je etika uz znanje, umijeće i inventivnost novi pokazatelj u poslovnom natjecanju. Recentna istraživanja naglašavaju poželjnu usmjereno

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna