qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Društvena odgovornost poduzeća

Članak: Strategija poduzeća: društvena odgovornost, Kim Moller

download PDF

Strategija poduzeća: društvena odgovornost

Kim Moller Kim Moller je partner u Danskoj kompaniji Hannemann&Moller specijaliziranoj za pružanje savjetodavnih usluga. Nekadašnji je profesor na Poslovnoj školi u Kopenhagenu i autor brojnih tekstova iz područja strategije i društvene odgovornosti poduzeća.


Današnji je korporativan svijet suočen s dvama osnovnim izazovima:
1. održavanje i unapređivanje konkurentnosti,
2. pozitivno odgovaranje na ambijentalne, etičke i društvene zahtjeve zajednice u kojoj djeluje.

Za većinu organizacija navedeni su izazovi u konfliktnom odnosu. Vjeruju da im je osnovni zadatak usmjeravanje prema zahtjevu konkurentnosti, a tek potom prema zahtjevima zajednice.

Naša istraživanja ukazuju na suprotno: zahtjevi za povećanjem konkurentnosti i društvene odgovornosti u pozitivnoj su korelaciji. Društvena je odgovornost poduzeća u odnosu na pitanja okoliša, etičke i društvene misije, ciljeve i operacije, ključan element strategije poduzeća koja je usmjerena prema održanju i unapređenju konkurentnosti. U stvarnosti se održiva i poboljšana konkurentnost dugoročno ni ne može ostvariti bez svjesno planirane i cjelovite strategije društvene odgovornosti za svako poduzeće zasebno kao i za neko gospodarstvo u cjelini.

Zaključak se temelji na brojnim istraživanjima primjera iz prakse i razgovorima koji su poslužili kao priprema za U.N. World Social Summit u Kopenhagenu, Danska 1995., za World Business Forum održan u Istanbulu 1996. i za konferenciju Partnership for Social Cohesion održanu također u Kopenhagenu, u listopadu 1997. godine.

Iako su konkurentnost i društvena odgovornost poduzeća u pozitivnoj korelaciji, definiranje specifične misije, ciljeva i operativnih radnji koje društvenu odgovornost pretvaraju u ključan element strategije poduzeća razlikovat će se od slučaja do slučaja. Sam je proces veoma složen i zahtijeva veliko zalaganje svih djelatnika, od predsjednika uprave do djelatnika na 'prvim linijama'. Prvi korak u tom procesu istinsko je razumijevanje komplementarnosti između konkurentnosti poduzeća i zahtjeva zajednice usmjerenih prema povećanoj odgovornosti privrednih subjekata u odnosu na društvo kao cjelinu.


Komentar

Komentar

Mislav Ante Omazic

Niz korporativnih skandala potaknuo je rastući cinizam javnosti naspram poslovne etike, uloge poduzeća u društvu i benevolentnosti ključnih ljudi unutar poslovnih organizacija što je potreslo fundamente slobodnog tržišta u razvijenom svijetu. Zbog bojazni kako je neodgovornost poduzeća snažan društveni fenomen epidemijskih razmjera postoji evidentna spremnost svih

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna