qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Društvena odgovornost poduzeća

Komentar članka: Strategija poduzeća: društvena odgovornost, Mislav Ante Omazic

download PDF

Strategija poduzeća: društvena odgovornost

Mislav Ante Omazic Mislav Ante Omazić, magistar znanosti, asistent na Katedri za organizaciju i menadžment pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Koautor je knjige Projektni menadžment.


Niz korporativnih skandala potaknuo je rastući cinizam javnosti naspram poslovne etike, uloge poduzeća u društvu i benevolentnosti ključnih ljudi unutar poslovnih organizacija što je potreslo fundamente slobodnog tržišta u razvijenom svijetu. Zbog bojazni kako je neodgovornost poduzeća snažan društveni fenomen epidemijskih razmjera postoji evidentna spremnost svih zainteresiranih strana u poslovnom procesu da spriječe buduće neprihvatljive oblike ponašanja. Premda se generički gledano može reći da postoji pozitivna korelacija između društvene odgovornosti poduzeća i ostvarivanja njihovih strateških ciljeva, jednako tako je jasno da ne postoji univerzalna formula uspjeha i da svako poduzeće treba definirati specifične misije, vizije, strateške ciljeve, projekte i operacije unutar danog konteksta poštujući njegove specifičnosti.

Kako bi bilo koje poduzeće bilo konkurentno na duži vremenski period, njegova strategija mora biti prihvatljiva širem krugu interesno-utjecajnih skupina, za čiju se pažnju natječe i konkurencija. Odgovorna konkurentnost kao da nas podsjeća da su poduzeća, tržišta i općenito ekonomija ljudske inovacije i u tom smislu ne mogu služiti u destruktivne svrhe. Upravo zbog toga, moderna poduzeća grade svoju poslovnu strategiju i praksu na eksplicitnoj odgovornosti za ekonomsku, etičku, socijalnu i ekološku dimenziju svojeg poslovanja. Ovakvom poslovnom politikom pametna poduzeća mogu povećati tržišni udio, bolje kontrolirati rizik, privući najbolje ljudske potencijale, stimulirati inovacije, osigurati pristup novčanim sredstvima po povoljnijim uvjetima, smanjiti troškove i poboljšati druge ključne parametre izvedbe.

Međutim ovaj izbor uvijek nije tako jednostavan niti je lagan. Nužno je za naglasiti kako je odgovorna konkurentnost jedna od mogućih strategija i praksa poslovnog ponašanja, a ne nužno garancija uspjeha. Prema Kim Mølleru moderne organizacije su suočene s dva glavna izazova:
• održati i poboljšati svoju konkurentnost;
• odgovoriti na ekološke, etičke i socijalne potrebe društva.
Većina poduzeća tradicionalno je gledala na ova dva izazova kao na dva suprotstavljena procesa, vjerujući kako se resursi poduzeća trebaju prvo usmjeriti na ostvarivanje konkurentske prednosti na tržištu a tek onda na rješavanje društvenih pitanja. Međutim, cijeli niz slučajeva iz poslovne prakse ukazuje na novu poslovnu realnost u kojoj se bez dugoročnog, savjesnog i holistički svjesnog strateškog planiranja ne može očekivati ekonomski prosperitet.

Članak

Strategija poduzeća: društvena odgovornost

Kim Moller

Današnji je korporativan svijet suočen s dvama osnovnim izazovima: 1. održavanje i unapređivanje konkurentnosti, 2. pozitivno odgovaranje na ambijentalne, etičke i društvene zahtjeve zajednice u kojoj djeluje. Za većinu organizacija navedeni su izazovi u konfliktnom odnosu. Vjeruju da im je osnovni zadatak usmjeravanje prema zahtjevu konkurentnosti, a tek potom prema zahtjevima zajed

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna