qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Presencing

Komentar članka: Bitno je otkud polazite u dubini vlastitog bića , Miljenko Cimeša

download PDF

Bitno je otkud polazite u dubini vlastitog bića

Miljenko Cimeša Miljenko Cimeša, predsjednik SoL Hrvatska i SoL konzultant. U fokusu pozornosti su mu pitanja vođenja dubokih organizacijskih i društvenih promjena. U svom radu nastoji povezati metode strateškog upravljanja sa novim kompetencijama kao što su sistemsko razmišljanje, produktivna komunikacija i kreiranje vizije.


Ključne poruke teksta prof. Brian W. Arthura jesu:
- razumijevanje suvremenog gospodarstva zahtijeva stvaranje nove ekonomske teorije,
- djelovanje u suvremenom okruženju zahtijeva drugačiju vrstu znanja,
- pristup dubljem izvoru znanja ostvaruje se u tri koraka.

U nastavku komentara detaljnije će se razmotriti pojedine ključne poruke i iznijeti nekoliko refleksija o mogućim implikacijama po hrvatsko društvo.


Razumijevanje suvremenog gospodarstva zahtijeva stvaranje nove ekonomske teorije

Svakom studentu ekonomije poznat je zakon padajućih prinosa, temeljni zakon klasične ekonomske teorije. Prema tom zakonu ulaganje u određenu vrstu proizvodnje nakon izvjesnog vremena donosi sve manje i manje prinose. Razlog tome nalazimo u padajućoj produktivnosti proizvodnih čimbenika (pr. korištenju manje plodne zemlje, iscrpljivanju lako dostupnog rudnog bogatstva i sl.) ili pak u zasićenju potražnje (sve manjem broju kupaca određenog proizvoda). Na strani ponude obično se pojavljuje sve veći broj "igrača" koji međusobnim nadmetanjem utječu na stvaranje tržišta sa obilježjima savršene konkurencije. Tržišna cijena uspostavlja se i održava na razini koja rezultira ravnotežom ponude i potražnje. Predvidljivost funkcioniranja tržišnog mehanizma omogućuje igračima planiranje i kontrolu svojeg poslovanja.

Klasična ekonomska teorija vrijedila je (i još uvijek vrijedi) u industrijama sa visokim udjelom materijalnih resursa u prodajnoj cijeni finalnog proizvoda (npr. proizvodnja žitarica, uzgoj stoke, kemijska, metalna, prehrambena i tekstilna industrija).

Članak

Bitno je otkud polazite u dubini vlastitog bića

Razgovor sa W. Brianom Arthurom

U ovom broju q21 Vam prenosi razgovor Josepha Jaworskog, Garya Jusele i C. Otto Scharmera sa W.B. Arthurom u okviru projekta kojim se intervjuiralo 25 vodećih svjetskih stručnjaka na poručju liderstva, znanja i učenja. Projekt su podržali McKinsey&Company i SoL - Society for Organizational Learning. Joseph Jaworski: Željeli smo Vas posjetiti i razgovarati o nekim Vašim idejama, kao

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna