qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Presencing

Članak: Presencing - društvena tehnologija slobode, Razgovor sa C. Otto Scharmerom

download PDF

Presencing - društvena tehnologija slobode

Razgovor sa C. Otto Scharmerom C. Otto Scharmer redoviti je profesor na MIT-u, SAD, i izvanredni profesor pri Center for Innovation and Knowledge Reserch, Helsinki. Suosnivač je SoLa, Društva za organizacijsko učenje i ELIASa, programa za razvoj liderstva pri UN Global Compact. Hrvatskoj javnosti je poznat kao predavač na CBA Cotrugli Business Academy u Zagrebu. Dobitnik je nagrade McKinsey Research Award.
Autor je knjige "Theory U: Leading from the Emerging Future. " i koautor (Senge, Jaworsk, Flowers, Scharmer) knjige "Presence: Human Purpose and the Field of the Future".


Interview je vodio Werner A. Leeb nakon radionice na temu presencinga u ožujku 2002. u Austriji. Prvi puta je objavljen u listu Trigon Themen u veljači 2002. godine.

Pitanje: Dr. Scharmer, na kojim pitanjima trenutno radite i što istražujete?

Scharmer: Trenutno pokušavam odgovoriti na pitanje zašto se danas, posvuda na svijetu, suočavamo s posvemašnjim krahom institucija – to se praktično dešava u svim dijelovima društva. Bez obzira gdje pogledamo, očita je potreba za velikom promjenom, ali istovremeno je očito da se potrebna promjena ne dešava. Svi žele promjene, svi pričaju o promjenama – a ipak, sve češće svjedočimo da se ne dešava skoro ništa. Naprotiv, slijedi se obrazac "više istoga!" U sve većem dijelu društva kolektivno proizvodimo rezultate koje zapravo nitko ne želi. Pitam se: zašto je tome tako? I što možemo učiniti da osjetimo budućnost dovodeći je u sadašnjost – u sadašnji trenutak?

Pitanje: Zašto Vas taj predmet toliko zanima?

Scharmer: Dva su iskustva odigrala značajnu ulogu u vezi s time. Kao pripadnik aktivista Europskoga mirovnog pokreta1980-ih godina, iskusio sam svemoć sustava hladnog rata, utjelovljenog u najčišćem obliku u Berlinskom zidu, kao i na obje strane diljem istočne i zapadne Europe. Pad Zida i podizanje Željezne zavjese 1989. godine ukazali su mi na krhkost naizgled neopozivih temelja suvremenog sustava. Temelji naših stajališta često se sastoje samo od tanke površine omotane oko kugle kaosa i "postajanja." Pitanje je sljedeće: nakon svršetka konflikata između istoka i zapada u 20. st., koje su temeljne karakteristike konflikata u 21. st.? Što je, dakle, Željezna zavjesa 21. stoljeća? Vjerujem da Željeznu zavjesu našega doba čini "zatvor" stvoren kolektivnim institucionalnim obrascima ponašanja. Kao nikad dosada stegnuti smo našim prošlim i starim obrascima. Kako pobjeći iz tog škripca?

Komentar

Komentar

Matija Kolarić

U svibnju 2003. imao sam priliku sudjelovati u Mini MBA programu u organizaciji CBA Business School. U nizu izlaganja vodećih suvremenih autora i uspješnih poslovnih ljudi, kao vrhunac programa doživio sam Scharmerovo predavanje Presencing - Illuminating the Blind Spot of Leadership (Osvjetljavanje slijepe pjege vođenja). Scharmer je, potaknut socijalnim idejama Goethea, Steinera, Beuysa i

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna