qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Presencing

Članak: Bitno je otkud polazite u dubini vlastitog bića - 3.dio, Razgovor sa W. Brianom Arthurom

download PDF

Bitno je otkud polazite u dubini vlastitog bića - 3.dio

Razgovor sa W. Brianom Arthurom W. Brian Arthur profesor je i član uprave instituta Santa Fe u SADu. Od 1983. do 1996. godine predavao je i obavljao dužnost dekana na Fakultetu za ekonomiju i demografska istraživanja univerziteta Stanford. Javnosti je poznat je po "zakonu rastućih prinosa". Dobitnik je nagrada Guggenheim Fellowship i Schumpeter Prize. Začetnik je primjene teorije kompleksnosti u ekonomiji i menadžmentu kojom objašnjava način na koji se jednostavni elementi transformiraju u složene obrasce i strukture.

Brian Arthur je surađivao s mnogim kompanija u Silicon Valley gdje ga smatraju vodećim stručnjakom za strategiju u IT industriji.


U ovom broju q21 Vam prenosi razgovor Josepha Jaworskog, Garya Jusele i C. Otto Scharmera sa W.B. Arthurom u okviru projekta kojim se intervjuiralo 25 vodećih svjetskih stručnjaka na poručju liderstva, znanja i učenja. Projekt su podržali McKinsey&Company i SoL - Society for Organizational Learning.


IX. Dostizanje dubljih razina znanja i razumijevanja

COS: Spomenuli ste razliku između dobrog i izvrsnog znanstvenika. Rekli ste da dobar znanstvenik problem postavlja u određeni okvir, a da se izvrsni znanstvenik "izlaže" situaciji čekajući "nastajanje" obrasca rješenja. Koja je razlika u ovim pristupima? Da li govorimo o nekoj drugačijoj vrsti spoznaje? Od kuda ona dolazi?

W. Brian Arthur: Odlično pitanje. Dobar znanstvenik, ekonomist na primjer, definira problem na točno određeni način: "ovaj problem spada u domenu teorije igara". Dodiplomski programi podučavaju studente za različite vrste spoznajnih modela (trideset do pedeset), sve dok ih ovi ne usvoje. Studenti ih zatim uče primijeniti, što utječe na njihovo zaključivanje tijekom rada za npr. World Bank: "Znam, taj problem ćemo riješiti uz pomoć teorije igara." Postanu li dovoljno dobri u svojem radu, s vremenom zaborave na točno definiranje i probleme nauče prepoznavati na temelju unutarnjeg osjećaja. Ne mislim da je takav pristup pogrešan.

Iznimni pojedinci dublje promišljaju. Čekaju i ništa ne govore. Promatraju što je dublje moguće. Propituju temeljne principe i kažu: "Zaista bih mogao transformirati ovu kompaniju… svjestan sam da su potrebne mnoge promjene." Iznimni ljudi postavljaju duboka pitanja: "Da li zaista treba baš tako postupiti? Jesmo li u pravom biznisu? Nisu li se okolnosti možda promijenile? Hoćemo li poći novim putem?"

Komentar

Komentar

Miljenko Cimeša

Ključne poruke teksta prof. Brian W. Arthura jesu: - razumijevanje suvremenog gospodarstva zahtijeva stvaranje nove ekonomske teorije, - djelovanje u suvremenom okruženju zahtijeva drugačiju vrstu znanja, - pristup dubljem izvoru znanja ostvaruje se u tri koraka. U nastavku komentara detaljnije će se razmotriti pojedine ključne poruke i iznijeti nekoliko refleksija o mogućim implikacijama po hrvat

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna