qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Organizacijsko učenje

Komentar članka: O učenju i sustavima koji potiču učenje - 2. dio, Dubravka Mirković

download PDF

O učenju i sustavima koji potiču učenje - 2. dio

Dubravka Mirković Dubravka Mirković, magistar znanosti, konzultant i vlasnica tvrtke GENTIS d.o.o. koja se bavi individualnim i organizacijskim razvojem. Rođena je u Venecueli, a 1992. g. dolazi u Hrvatsku s obitelji gdje radi kao Human Resources Manager za Adriatic regiju u DHL internationalCoca-Cola Company, te kao interni konzultant za učenje (Learning Skills Consultant) za Centralno - Istočnu Europu u Coca-Coli.


Ackoff nam u svom članku daje dobar prikaz o hijerarhiji vrijednosti učenja i kako se ona može sačuvati kroz dizajn sustava učenja i prilagodbe.
On definira sadržaj učenja i odnos koji vlada među njegovim komponentama, te potiče diskusiju o iskustvenom učenju, bez da umanji značaj međuljudskog učenja u organizacijama:

Slika 1.
(pogledati u PDF-u)

Podaci su rezultat promatranja ljudi ili instrumenata mjerenja, a oni su bezvrijedni ako se ne procesuiraju u informacije koje su upotrebljive. Informacije nam pomažu u odluci "što napraviti" i "kao to napraviti", a to je znanje.

Znanje je sadržano u instrukcijama ili u "know-how"-u sustava; znanje može biti stečeno kroz iskustvo ili kroz trening, a ne kroz obrazovanje. Sadržaj obrazovanja trebao bi biti razumijevanje i mudrost. Inteligencija je sposobnost pojedinca da postigne znanje. Zato Ackoff kaže da bi mjerenje inteligencije trebalo biti prikazano kroz mogućnost učenja, a ne kroz količinu znanja koje netko posjeduje. U organizacijama menadžment treba znanje i informacije, s time da to nije dovoljno; uz navedeno treba razumijevanje i mudrost. U većini slučajeva imati puno informacija i znanja ne jamči razumijevanje i mudrost.

Slika 2.
(pogledati u PDF-u)

Razumijevanje pomaže i povećava brzinu postizanja znanja. Odgovara na namjeru. Sve četiri komponente učenja pretpostavljene su jedne drugima i razvijene su neovisno, premda u hijerarhijskom odnosu niti jedna nije manje važna od drugih.

 

Članak

O učenju i sustavima koji potiču učenje - 2. dio

Russell L. Ackoff

Učenje i prilagodba Učenje podrazumijeva stjecanje informacija, znanja, razumijevanja ili mudrosti. Sustavi koji potiču učenje, računalni ili neki drugi, mogu se nazvati sustavima za podršku učenju. Različiti vidovi učenja - prikupljanje informacija, znanja, razumijevanja ili mudrosti - se mogu, ali i ne moraju, događati nezavisno jedan od drugoga. Pojedinci prikupljaju informacije kada se

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna