qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.2: Održivi razvoj

Članak: Ray Anderson: Strastveni borac za održivi razvoj, Jeff Hutner

Ray Anderson: Strastveni borac za održivi razvoj

Jeff Hutner Ray Anderson, predsjednik uprave vodećeg svjetskog proizvođača podnih obloga Interface Inc., dobitnik nagrade Millennium udruženja Global Green. 1997. godine imenovan je potpredsjednikom Vijeća za održivi razvoj predsjednika SAD-a.

Jeff Hutner, poslovni savjetnik i pisac.


Pokrenuti vizionarsku poduzetničku tvrtku strastveno posvećenu društvenim i ekološkim problemima posve je drugačiji pothvat od transformacije giganta za proizvodnju tepiha, kompanije s godišnjim prihodom od pola milijarde dolara, velikog zagađivača koji je nekada stvarao 15 posto sveukupnog otpada u industriji podnih obloga.

Uspjeh koji je postigao Ray Anderson u transformaciji kompanije Interface Inc, vodeće u tom segmentu, pravi je poticaj za mnoge lidere, menadžere, investitore i cjelokupnu javnost. Ray je pokazao da se uz pomoć vizije, volje, talentiranih i predanih djelatnika mogu stvoriti i primijeniti novi, inovativni poslovni modeli koji služe zajednici tako što u jednakoj mjeri vrednuju ljude, planet i profit ("3P model", People, Planet, Profit – op. ur.).

Često se događa da lideri kompanija zanemare utjecaj njihove organizacije na ekološki sustav u kojem djeluju. Tako je bilo i s Rayem Andersonom, čovjekom kojemu se 1995. godine dogodio "trenutak buđenja" u kojem je postao posve svjestan štetnog utjecaja na okoliš kojeg je Interface Inc. zajedno sa svojim dobavljačima stvarao kroz proizvodnju tepiha i drugih podnih obloga. Rezultati analize ulaznih materijala i energije koje je pokrenuo na osobnu inicijativu naprosto su ga šokirali. Analiza je pokazala kako proizvodnja proizvoda u vrijednosti od 802 milijuna dolara zahtijeva ekstrakciju 600 tisuća tona materijala iz Zemlje. Od toga se oko 200 tisuća tona odnosi na anorgansku materiju koje ima u izobilju, uglavnom na površini Zemlje, dok se oko 400 tisuća tona odnosi na neobnovljive izvore kao što su ugljen, nafta ili prirodni plin. Dvije trećine od 400 tisuća tona koristilo se kao gorivo za proizvodnju energije kako bi se ona jedna trećina, uz prethodnih 200 tisuća tona anorganskih materijala, tijekom proizvodnje pretvorila u gotove podne obloge. Tijekom tog procesa fosilna goriva se troše i zauvijek nestaju, usput stvarajući otpadne plinove i toksične spojeve koji ulaze u atmosferu što pospješuje proces globalnog zatopljenja, topljenja polarnog leda te na kraju do podizanja razine mora i jednog dana vjerojatno do potapanja priobalnih gradova i sela.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna