qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.2: Održivi razvoj

Članak: Dostizanje održivosti: Jednostavna rješenja ne postoje, John Ehrenfeld

Dostizanje održivosti: Jednostavna rješenja ne postoje

John Ehrenfeld John R. Ehrenfeld, doktor znanosti, predsjednik organizacije International Society for Industrial Ecology, donedavni direktor MIT "Programa za međuovisni razvoj tehnologije, biznisa i prirodnog okoliša" . World Resources Institute dodijelio mu je nagradu za životno djelo na temelju uspjeha u kreiranju i promicanju koncepcije industrijske ekologije. Autor je i ko-autor više od dvjesto knjiga, stručnih članaka, izvještaja i drugih publikacija i urednik časopisa Journal of Industrial Ecology.


U uvjetima sve veće ekološke i društvene neravnoteže, potreba za značajnim promjenama u sferi održivosti budi nadu među mnogim osviještenim profesionalcima. John Ehrenfeld, vodeći stručnjak na relativno novom znanstvenom području "industrijske ekologije", u tekstu koji slijedi propituje konvencionalni pristup koncepciji "održivog razvoja" i tvrdi kako ostvarenje istinske održivosti zahtijeva radikalna, a ne jednostavna i brza rješenja (eng. quick fixes). Sugerira da proces mora započeti na razini pojedinca, preispitivanjem vlastitog ponašanja i stavova o potrošnji, osobnom zadovoljstvu i tehnologiji.
- Paul M. Cohen, urednik časopisa "Reflections"

Literatura o menadžmentu prepuna je tekstova koji spominju održivost u kontekstu "poslovne prakse". Poslovni gurui na velika zvona naglašavaju prilike koje se pružaju tvrtkama da upakiraju svoje proizvode i usluge u ambalažu "društvenog dobra" i kao takve ih plasiraju na tržište kako bi na svemu dobro zaradile. Društveno odgovorno poslovanje postalo je popularnim mehanizmom koji koristi snagu tržišta, prije svega financijskih tržišta, kako bi kaznilo "loše momke" i nagradilo "dobre". No, opisana praksa vrlo je malo, ako uopće, povezana s istinskom održivošću budući da u većini slučajeva samo privremeno usporava proces degradacije okoliša i povećanja globalne društvene nejednakosti. Ukratko rečeno, najviše što većina poslovnih subjekata danas može napraviti jest to da "čine manje štete nego što bi mogli". Nažalost, kompleksni problemi kao što su degradacija prirodnog okruženja i rastuća društvena nejednakost između onih "koji imaju" i onih "koji nemaju" zahtijeva duboke i temeljite promjene načina funkcioniranja svjetske zajednice općenito, te unutar nje poslovne zajednice.

Kako provesti tako duboke promjene? Ne tvrdim da znam odgovor. U tekstu koji slijedi iznijet ću neke nove metode, alate i mogućnosti koje bi, prema mojem mišljenju, mogle ubrzati željene promjene. Također ću opisati stanovite procese za koje vjerujem kako ograničavaju sadašnji pristup održivosti te predložiti alternativnu perspektivu koja se bavi glavnim uzrocima, radije negoli privremenim olakšavanjem simptoma trenutnih problema. Tekst ću zaključiti novim strateškim okvirom za donošenje osobnih, društvenih i ekonomskih odluka.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna