qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.6: Osobni razvoj

Uvodnik: qLife No.6: Osobni razvoj, Marko Lučić

download PDF

Uvodnik: qLife No.6: Osobni razvoj

Marko Lučić Marko Lučić, urednik i član uprave stručnog časopisa qLife i portala Quantum21.net.


Prema jednoj drevnoj sufi jskoj priči, slijepac je izgubljeno lutajući šumom u jednom trenutku posrnuo i pao. Našavši se na tlu, shvatio je da je zapeo za tijelo bogalja koji je bespomoćno ležao na zemlji. Nakon pozdrava, slijepac i bogalj počnu razgovarati tužeći se jedan drugome na svoju sudbinu. “Lutam šumom od kada znam za sebe. Nikako da pronađem izlaz”, reče slijepac na što mu bogalj odgovori: “Ti barem lutaš. Ja se vučem po zemlji otkad znam za sebe. Nikako da se uspravim, a kamo li da izađem iz šume.” U jednom trenutku, dok su tako razgovarali, bogalj poviče: “Majko mila! Sjetio sam se. Podigni me na ramena a ja ću ti govoriti kuda da se krećeš. Zajedno ćemo lako pronaći izlaz iz šume.” Ova drevna priča u kojoj slijepac simbolizira racionalnost, prenaglašenu kvalitetu današnjeg modernog društva, a bogalj intuiciju koju smo neopravdano, pod utjecajem klasične znanstvene paradigme, posve izbacili iz naših života, nam poručuje da samo njihovim spajanjem možemo pronaći izlaz iz “šume” problema koji nas okružuju.

Stoga se u novom broju stručnog časopisa qLife bavimo osobnim razvojem ili osobnim usavršavanjem, ključnom disciplinom liderstva koja posebno naglašava važnost intuicije i drugih kvaliteta koje izviru iz nutrine našeg bića: podsvijesti, snage volje, djelovanja iz srca, služenja i posvećenosti istini. Osobno usavršavanje se prije svega odnosi na kontinuirano uzdizanja kvalitete svjesnosti kako bi prvo otkrili a zatim promijenili ograničavajuće obrasce koji nas priječe da dostižemo rezultate do kojih nam je istinski stalo - učinkovito i uz što manje napora. Po svojem opsegu osobno usavršavanje je šira kategorija od kompetencija, sposobnosti, duhovnog razvoja i otvorenosti, iako se na njima temelji. Nastoji uravnotežiti duhovno-emotivni razvoj s tjelesnim i intelektualnim razvojem kako bi kreativno pristupili životu i promptno odgovorili na intuitivne porive koji pristižu iz područja naše duše i srca.

Osobna vizija, osobna svrha i posvećenost istini veoma su važne suptilne komponente discipline osobnog usavršavanja koje u mnogome određuju razliku između uspješnih i neuspješnih lidera i menadžera.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci