qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.8: Dijalog

Članak: U podnožju vulkana: dublji uvid u priču, David Hutchens

download PDF

U podnožju vulkana: dublji uvid u priču

David Hutchens David Hutchens, poslovni savjetnik, stručnjak za organizacijski razvoj koji surađuje s mnogim velikim korporacijama poput The Coca-Cola Company, Wal-Mart, IBM, GE, Nike ili Bank of America kako bi im pomogao u implementaciji koncepcije Učeće organizacije. Autor je kultne serije stripova Learning Fables koja na duhovit i metaforički način čitateljima približava složene koncepcije organizacijske teorije.


Živimo u svijetu konverzacije. Riječi koje koristimo oblikuju naše navike, stil života i rada, odnose s drugim ljudima i budućnost kakvu želimo za sebe stvoriti.

Gledano samo s jedne razine, proces komunikacije posve nam je jasan i razumljiv. Već od najranijih dana, čak i prije nego izgovorimo riječi "mama" i "tata", učimo se uz pomoć govora povezivati s drugim ljudima. Do trenutka kada nauče hodati, mala djeca već se jako dobro koriste jezikom kako bi dobili ono što žele (ponekad to čine mnogo umješnije od svojih roditelja). No, gledano iz druge perspektive i s druge razine, toliko nam je uobičajeno koristiti riječi za oblikovanje stvarnosti da rijetko primjećujemo njihov pravi utjecaj na tu istu stvarnost. Paradoksalno, u svojoj sveprisutnosti riječi su nam postale nevidljive.

Možda baš zbog toga toliko često osjećamo kako nas one ograničavaju. Iako ih koristimo za izgradnju kvalitetnih međuljudskih odnosa, za približavanje drugim ljudima, moramo primijetiti da nas u mnogim situacijama one odvode u posve suprotnom smjeru: odvajaju nas, zamračuju razumijevanje i zabijaju klinove nerazumijevanja između nas i naših bližnjih; ljudi s kojima živimo i radimo. Iako su nam riječi potrebne za postizanje ciljeva, moramo primijetiti da one u isto vrijeme ometaju našu sposobnost da ostvarimo vizije do kojih nam je posebno stalo.

Moderna znanost liderstva i menadžmenta otvorila je novu perspektivu gledanja na međuljudsku komunikaciju i pomogla nam da osvijestimo važnu istinu o našim interakcijama ustvrdivši da je način komuniciranja (kako?) barem jednako važan, ako ne i važniji, od sadržaja kojeg prenosimo recipijentu. Također je ustvrdila da promjenom načina govorenja i slušanja možemo stvoriti zajedničko značenje, nove mogućnosti i koordinirano djelovanje.

Dijalog
je pojam koji najbolje opisuje taj dublji vid komuniciranja. Nažalost, u javnosti se ovaj termin (pre)često koristi zbog čega je poprimio tužan status obične poštapalice. Njegovo uvođenje u život organizacija pomoglo je liderima i menadžerima na svim hijerarhijskim razinama da otkriju važnost produktivne komunikacije, iako se pojam dijalog i dalje često pogrešno koristi, kao sinonim za "razgovor" kao primjerice u rečenici: "Odvojiti ću nekoliko minutu za dijalog o tvojem dopisu."

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna