qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.11: INOVACIJE

Članak: Prototipiranje: kratica do inovacija, Tom Kelley

download PDF

Prototipiranje: kratica do inovacija

Tom Kelley Tom Kelley, predsjednik Uprave tvrtke IDEO, autor poznate uspješnice The Art of Innovation. Pod njegovim vodstvom IDEO je postao svjetski lider u projektiranju inovativnih proizvoda, usluga, prostora i iskustava, poznat po tome što multinacionalnim kompanijama poput Applea, Proctor & Gamblea, Samsunga i Pepsia pomaže u izgradnji inovativne organizacijske kulture.


Prototipiranje se krije u pozadini otkrića strukture DNK. Korišteno je u prvim pokušajima razumijevanja nadzvučnog leta zrakoplovom. U ishodištu je dizajna prvog kompjuterskog miša tvrtke Apple. Preuzimajući ulogu pripovjedača, Tom Kelley nam prenosi svoja oštroumna zapažanja o vrijednosti izrade prototipova te mnoštvo praktičnih primjera koji zorno pokazuju koliko je inspirativnost povezana s kreativnim modeliranjem.


Problem se činio nesavladivim. Upravo smo dizajnirali nove zaštitne naočale za snowboardere, a da pritom nismo bili sigurni hoće li se one magliti na niskim temperaturama uobičajenim za skijaške terene. Kako bi se uvjerili u njihovu kvalitetu i funkcionalnost, morali smo provesti testiranje. Nažalost, Kalifornija se tada kupala na ljetnom suncu, a naručitelj našeg proizvoda, tvrtka Smith Sports Optics, nije imala vremena i sredstava da nas odvede na Novi Zeland kako bi u srpnju mjesecu testirali u zimskim uvjetima.

Kako nismo mogli čekati nadolazeću zimu, morali smo osmisliti nešto drugo. Dvije ulice južnije od sjedišta tvrtke IDEO u Palo Altu smjestila se tvornica sladoleda Peninsula Creamery, tradicionalni obiteljski biznis čije smo vlasnike zamolili da nam dozvole koristiti njihove ogromne industrijske hladnjake. Nikada neću zaboraviti s kakvim čuđenjem su nas pogledali! Vjerojatno nikada do tada nisu primili tako neuobičajenu zamolbu. No, sve dok ne diramo njihov sladoled, zašto nam ne bi izašli u susret, zar ne?

Paul Bradley, voditelj studija za industrijski dizajn i članovi njegovog tima navukli su na sebe duge gaće i zabundali se u krznene kapute s kapuljačama. Bicikl i ventilator (radi simuliranja vjetra) koji su im trebali za probu pronašli su putem cirkularnog maila, uobičajene metode rješavanja raznih neobičnih zahtjeva u tvrtki IDEO.

Budući da većina djelatnika tvrtke IDEO obožava biciklizam, hitro smo pronašli dobrovoljce za pedaliranje u frižideru. Njihova oznojena lica, s prototipom zaštitnih naočala koja se srećom nisu previše maglila, fotografirali su nasmijani promatrači s druge strane staklenih vrata.

Prototipiranje služi rješavanju problema. Radi se o posebnoj vrsti jezika i specifičnoj kulturi. Prototipiranje se može primijeniti gotovo na sve procese: osmišljavanje i proizvodnju novih proizvoda, usluga ili primjerice, posebne promotivne aktivnosti. Pritom je posebno važno brinuti se o dinamici procesa, pazeći da se uvijek krećemo prema naprijed i ostvarujemo parcijalne ciljeve procesa.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna