qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Društvena odgovornost poduzeća

Članak: Održiva budućnost , Dennis Meadows, Donella Meadows, Jorgen Randers

download PDF

Održiva budućnost

Dennis Meadows, Donella Meadows, Jorgen Randers Dennis Meadows, sistemski mislilac, doktor znanosti sa MIT-a i nositelj četiri počasna doktorata europskih sveučilišta. U karijeri je vodio 3 istraživačka instituta: MIT, Dartmouth College i New Hampshire University Research Institute. Predavao je u 50 zemalja širom svijeta. Autor je i koautor desetak knjiga u kojima je pisao o znanosti sustava i održivom razvoju.

Donella Meadows, doktor znanosti sa Harvarda, osnivač je Sustainability Institute, sistemski mislilac i novinar. Dugi niz godina predavala je na Dartmouth College i pisala kolumnu "The Global Citizen" koja joj je 1991. godine donijela nominaciju za Pulitzerovu nagradu. Preminula je 2001. godine.

Jorgen Randers je predsjednik emeritus Norwegian School of Management.


Tragične posljedice nedavnih prirodnih katastrofa i sve više dokaza o globalnom zatopljenju usmjerili su zanimanje svjetske javnosti na sve značajniji problem klimatskih promjena. Problemi iz te domene predstavljaju novost za većinu promatrača, no, ne i za stručnjake dinamike sustava koji ovaj zabrinjavajući trend prate 30-tak godina. Grupa znanstvenika pri MIT-u izradila je 1972. godine računalni model koji je na temelju dostupnih ulaznih podataka predvidio posljedice neprekidnoga i neobuzdanoga rasta na planetu Zemlji. Knjiga u kojoj su izneseni rezultati istraživanja, The Limits to Growth (Universe Books, 1972.), šokirala je čitatelje i postala svjetski bestseler.

Autori knjige, Donella Meadows, Dennis Meadows i Jorgen Randers nedavno su objavili i treće izdanje pod naslovom Limits to Growth: The 30-Year Update (Chelsea Green Publishing, 2004). Nakon ponovljenih ispitivanja postavki i rezultata računalnoga modela autori su zaključili da su negativni trendovi predstavljeni prije 30 godina ostali uglavnom nepromijenjeni i da čovječanstvo nastavlja svoj put prema ekološkoj i društvenoj propasti. Umjesto sumornih pogleda u budućnost, autori neočekivano završavaju tekst optimističnim pozivom na djelovanje i iznenađujućim popisom "alata" potrebnih za uspješnu transformaciju prema održivom načinu života.

Zahvaljujući velikodušnosti naših partnera, Pegasus Communications i Chelsea Green Publishing (http://www.cheseagreen.com), q21 Vam prenosi 8. poglavlje knjige The Limits to Growth: The 30-Year Update i komentar Dennisa Meadowsa o važnosti suradnje u pronalaženju i implementiranju rješenja za "goruće" probleme današnjice.

 

Komentar

Komentar

Domagoj Račić

Angažirani esej 'Održiva budućnost' bavi se načelima razmišljanja i djelovanja s ciljem temeljite preobrazbe globalnog društva u pravcu održivosti. Iako to naslov možda isprva sugerira, naglasak nije na postupcima i tehnikama, jer bi to bilo i nemoguće - zbog ambicioznosti i širine ciljeva vezanih uz održivost. Autori upravo nastoje nadići usko instrumentalno razmišljan

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna