qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Presencing

Članak: Bitno je otkud polazite u dubini vlastitog bića , Razgovor sa W. Brianom Arthurom

download PDF

Bitno je otkud polazite u dubini vlastitog bića

Razgovor sa W. Brianom Arthurom W. Brian Arthur profesor je i član uprave instituta Santa Fe u SADu. Od 1983. do 1996. godine predavao je i obavljao dužnost dekana na Fakultetu za ekonomiju i demografska istraživanja univerziteta Stanford. Javnosti je poznat je po "zakonu rastućih prinosa". Dobitnik je nagrada Guggenheim Fellowship i Schumpeter Prize. Začetnik je primjene teorije kompleksnosti u ekonomiji i menadžmentu kojom objašnjava način na koji se jednostavni elementi transformiraju u složene obrasce i strukture.

Brian Arthur je surađivao s mnogim kompanija u Silicon Valley gdje ga smatraju vodećim stručnjakom za strategiju u IT industriji.


U ovom broju q21 Vam prenosi razgovor Josepha Jaworskog, Garya Jusele i C. Otto Scharmera sa W.B. Arthurom u okviru projekta kojim se intervjuiralo 25 vodećih svjetskih stručnjaka na poručju liderstva, znanja i učenja. Projekt su podržali McKinsey&Company i SoL - Society for Organizational Learning.


Joseph Jaworski: Željeli smo Vas posjetiti i razgovarati o nekim Vašim idejama, kao npr. da je za velike životne odluke potrebno dosegnuti dublje razine svijesti, da je za praćenje unutarnje mudrosti potrebna hrabrost i da donošenje odluka postaje iznimno jednostavno onda kada čovjek nauči koristiti tu unutarnju mudrost. Voljeli bismo čuti Vaša promišljanja o navedenim temama.


I.Odrastanje u Belfastu

W. Brian Arthur: Rodio sam se i odrastao u Belfastu u Sjevernoj Irskoj, gdje sam i započeo svoje školovanje. U Belfastu je protestantizam prevladavajuća vjeroispovjest, a ja sam odgojen u katoličkoj obitelji. Iz tog manjinskog položaja proizlaze dva osjećaja: prvi je osjećaj da ste uvijek autsajder i da za vas u društvu mjesta nema, a drugi da vas takva pozicija čini aktivnim promatračem. Obzirom da nekog konkretnog izlaza iz takve situacije nema, odlučite se promatrati događaje i čekati priliku. Molim Vas da me pogrešno ne shvatite, nisam protivnik Irske ili Belfasta. Bez obzira na svoju lošu reputaciju, Irska i Belfast zauzimaju posebno mjesto u mom srcu. Nisam nikada zažalio što potječem iz kraja u kojem je život doista težak, u kojem žive zahtjevni ljudi koji objektivno gledaju na život.

Oduvijek sam se zanimao za matematiku i tehniku. S navršenih sedamnaest godina upisao sam se na studij elektrotehnike na Queens University u Belfastu što je bilo, najblaže rečeno, prerano. Tada još nisam bio sazreo za donošenje tako važne odluke. Studij je bio usko usmjeren jer u obrazovnom sustavu Velike Britanije specijalizacija započinje veoma rano.

Komentar

Komentar

Miljenko Cimeša

Ključne poruke teksta prof. Brian W. Arthura jesu: - razumijevanje suvremenog gospodarstva zahtijeva stvaranje nove ekonomske teorije, - djelovanje u suvremenom okruženju zahtijeva drugačiju vrstu znanja, - pristup dubljem izvoru znanja ostvaruje se u tri koraka. U nastavku komentara detaljnije će se razmotriti pojedine ključne poruke i iznijeti nekoliko refleksija o mogućim implikacijama po hrvat

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna