qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No. 16: DRUŠTVO ZNANJA

Članak: Od znanja do mudrosti, Julio Ollala

Od znanja do mudrosti

Julio Ollala Julio Olalla, vlasnik i predsjednik savjetničke kuće The Newfi eld Network, bivši član čileanske vlade u doba predsjednika Salvadora Allendea. Učenik je Fernanda Floresa, istaknutog znastvenika i mislioca poznatog po teoretskim i praktičnim dostignućima transcendiranja epistemološke krize modernog svijeta. Autor je svjetskog bestselera From Knowledge to Wisdom.


Na temelju rada i istraživanja na Newfield Networku zaključio sam kako suvremeni pristup učenju i tradicionalno poimanje liderstva ne odgovara zahtjevima današnjice; da je ono što učimo i kako to činimo, kao pojedinci i kao organizacije, dio problema umjesto rješenja. Vjerujem da ograničeno gledanje na proces učenja, koje prevladava u našoj kulturi, katastrofalno utječe za našu sposobnost mudrog vođenja.

Na isti način na koji mi zapadnjaci vjerujemo da s materijalnim posjedovanje dolazi sreća, vjerujemo i da s informacijama dolazi mudrost. Zamijenivši posjedovanje informacija sa znanjem, zagubili smo emocionalnu i estetsku dimenzija znanja, kao i intuitivnu i duhovnu povezanost sa svijetom. Učenje i liderstvo pretvorili smo u frenetično zgrtanje sve većih količina svega - informacija, profita itd., a prema svijetu i stvarnosti se odnosimo kao da ne možemo drugo doli "objasniti ga", samo kako bi se njime okoristili, na grozan utilitaristički način.

Vjerujem da trenutno validna filozofija učenja i praksa liderstva moraju uključiti te istovremeno nadići interes za konceptualnim znanjem i učinkovitim djelovanjem; također, moraju osvijetliti putove do mudrosti i efektivnog življenja.

Radeći s pojedincima i organizacijama na Newfield Network zaključio sam kako način vođenja i djelovanja u znatnoj mjeri ovisi o "promatraču", na individualnoj i kolektivnoj razini. Različiti pojedinci, različite organizacije i različite kulture stvaraju različite svjetove i djeluju na različite načine.

Transformacijsko liderstvo kojem smo na Newfieldu posvećeni zapravo se odnosi na pomak u suvislom povezivanju sa svijetom, kako bi se omogućilo javljanje novog "promatrača", sposobnog da prihvati tajnu života, osmisli nove pristupe i ostvari nevjerojatne rezultate, svjesnog snage i ograničenja konceptualnog učenja koji istovremeno vodi računa o individualnim i kolektivnim problemima. Navedeno za nas znači voditi druge mudrošću.

Posljednjih 30-ak godina proučavao sam mnoge filozofske i kulturne koncepte koji su uobličili današnju zdravorazumsku epistemiologiju i snažno utjecali na tradicionalni pristup učenju i obrazovanju, uz katastrofalne posljedice. Navesti ću nekoliko primjera.

Richard Dawkins, ugledni znanstvenik suvremenog doba, napisao je: "Znanost predstavlja sustavnu metodu koja nam omogućava da spoznajemo istine o stvarnome svijetu u kojem živimo. Utjehu ili etički vodič za krepostan život potražite drugdje. No, zanima li vas istina o stvarnosti, jedini put do nje vodi preko znanosti. Da postoji neki drugi, znanost bi ga odavno prigrlila."

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna