qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.43: RAZVOJ LIDERA

Članak: "Starac i more" liderstva, Jon Aarum Andersen

"Starac i more" liderstva

Jon Aarum Andersen Jon Aarum Andersen, doktor znanosti, redoviti profesor liderstva na Örebro University School of Business, gostujući profesor na Ljubljana University.


Više od stotinu godina liderstvo se smatra ozbiljnom i konkretnom znanstvenom disciplinom. Od samih začetaka pa sve do danas, iz godine u godinu opseg provedenih istraživanja kontinuirano se povećava. U namjeri da se riješe svakodnevni problemi osoba na liderskim pozicijama, brojne teme ovog izuzetno širokog i dubokog područja pomno se proučavaju. U tekstu koji slijedi autor pokušava odgovoriti na ključna pitanja o realnim postignućima – o tome što se doista postiglo na tom izuzetno važnom području. Autor pritom opisuje osam specifičnih teorija liderstva. Promišljanja koja iznosi rezultat su cjeloživotne posvećenosti jednom neobičnom fenomenu.
 
 
Uvod
 
Zamislite osobu koja je živjela gotovo 150 godina, s time da se 114 godina bavila proučavanjem liderstva i menadžmenta. Početkom 20. stoljeća, u doba kada je zamišljena osoba započinjala akademsku karijeru, liderstvo i menadžment počelo se smatrati ozbiljnom znanstvenom disciplinom. A taj početak, u kontekstu sustavnog, društveno-znanstvenog istraživanja navedene discipline, doista se dogodio 1930-ih godina. O zamišljenoj osobi još se treba reći da je u mladim danima stekla MBA diplomu magistra poslovne administracije te još jednu diplomu na području društvenih znanosti. Prvo se zaposlila u uglednoj nacionalnoj savjetničkoj kući, a potom se - kao sredovječni muškarac - pridružila akademskoj zajednici kako bi doktorirala disertacijom o vodstvu. Kao profesor, osoba koju smo zamislili na početku priče predavala je potom na pet sveučilišta u trima različitim zemljama. Osim toga, objavila je četrnaest knjiga i stotinjak znanstveno-stručnih radova o vodstvu. U svojoj karijeri radila je u javnom i privatnom sektoru te je određeno vrijeme provela kao istaknuti menadžer u praksi. Sudjelujući u osmišljavanju i provedbi programa razvoja lidera autor je kontinuirano povezan s praktičnim liderstvom i znanstveno-stručnim istraživanjima tog kompleksnog fenomena. Tijekom vremena, osam specifičnih teorija liderstva privukle su njegovo zanimanje. Upravo su one u središtu zanimanja ovog teksta.
 
Pojedini ugledni autori koji su pisali o liderstvu, menadžmentu i organizacijama nerijetko su se inspirirali:
- izmišljenim likovima (primjerice, Greenleaf, 1977.),
- romanima i fiktivnim anegdotama (primjerice, Sliwa, Spoelstra, Sörensen i Land, 2012.)
- osmišljavanjem specifičnih edukacijskih programa razvoja lidera.
 
Kako sam naslov nagovještava, ovaj tekst inspiriran je Hemingwayevom knjigom „Starac i more“. U tom smislu odmah na početku treba kazati kako članak ne predstavlja općeniti pregled teorija liderstva niti pretendira na to da procjenjuje sveopći napredak na području razvoja lidera. Autor se u tekstu prvenstveno bavi tematskim opisima i promišljanjima o znanosti liderstva i menadžmenta te o promjenama kroz koje je ona vremenom prolazila. Zamislite sada da se svo znanje o vodstvu može pronaći u moru koje nazivamo “ocean liderstva“.
 

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna