qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Lideri koje trebamo

Komentar članka: Ekologija vodstva, Alan Žepec

download PDF

Ekologija vodstva

Alan Žepec Alan Žepec direktor je i suvlasnik obrazovne tvrtke WIFI. Predsjednik je Udruge malih i srednjih poduzetnika RH i voditelj radne skupine u pregovorima RH s EU za poglavlje Industrijske politike i poduzetništva. Poduzetnik i menadžer, 2002. godine dobitnik nagrade CROMAe za najboljeb mladog menadžera. Diplomirani je ekonomist, a MBA titulu stekao je na poslovnoj školi Bled. Posebno ističe obrazovanje na Školi za osobni i organizacijski razvoj dr. Roberta Durasa u Puli. 


Kada sam uzeo u zadatak napisati komentar na tekst Petera Sengea, nisam bio siguran da sam donio pravu odluku. Kako da komentiram autora takvog kapaciteta, a da ne zvučim pretenciozno? Jedan od glavnih razloga zašto sam to ipak učinio je što sebe nalazim u vrijednosnom sustavu koji čitam kod Sengea. U ovom tekstu nas Senge uvodi u priču pokušaja izgradnje učeće organizacije kroz ustaljeni mentalni sklop većine današnjih menadžera. Taj standardni mentalni sklop podrazumijeva alate promjena kao što su restrukturiranje, ”cost cutting”, repozicioniranje, definiranje novih strategija, sve u svemu uglavnom pronalazak čarobnih formula u kojoj novoizabrani guru posrnule organizacije traži spasonosni napitak.

Restrukturiranje brodogradnje tema je broj jedan u RH. Budimo iskreni, to nije tipično samo za hrvatske menadžere. Naši menadžeri u ovom slučaju slijede svjetske trendove. Sjećamo se jednog od pokušaja restrukturiranja brodogradnje bivšeg ministra Fižulića. Rezultat pokušaja bio je čisti neuspjeh. Zašto?

Prema riječima g. Sengea, ministar je pokušao presložiti raspored ”paluba” na Titaniku, kako bi ga spasio od mogućeg potonuća. Je li je raspored paluba glavni razlog katastrofe Titanika? Naravno da nije.

Na jasan način nam je Senge opisao tipičnu pogrešku modernih vođa u upravljanju kompanijama. Ne sagledavajući cjelokupni proces poslovanja, kompleksnost organizacije u kojoj rade, međuzavisnost njene tehnologije i zaposlenika te okruženja u kojem se organizacija nalazi, vođe jednostavno premještaju kućice u organizacijskoj strukturi. Igraju se ”palubama” ne ulazeći u suštinu organizacije, misleći da će na taj način pronaći novu čarobnu formulu ponovnog rođenja posrnulog poduzeća. Senge lijepo kaže da promjena nije čarobna jednokratna formula, nego trajan proces.

Članak

Ekologija vodstva

Peter M. Senge

U posljednjih su 5 godina lideri korporacija više govorili o učenju i razvoju nego li u proteklih 50. Rasprave na tu temu u isto vrijeme potiču nadu i nezadovoljstvo. Normalno je da direktori žele znati odgovor na presudno pitanje: "Kako izgraditi organizaciju koja uči?". To pitanje mi najčešće postavljaju, no ono je, iz dva razloga, pogrešno. Prvo, zato što p

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna