qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Znanje u organizaciji

Komentar članka: Novi alati za novu ekonomiju , Karmen Jelčić

download PDF

Novi alati za novu ekonomiju

Karmen Jelčić Karmen Jelčić, direktorica je Centra za intelektualni kapital u Zagrebu, suosnivač Austrian Intellectual Capital Research Center u Graz-u i Entovation-Group. Član je međunarodne grupe stručnjaka Entovation 100 (razmjena znanja i iskustava iz područja upravljanja IK), predavač na raznim stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu, autor Softwera za Upravljanje Intelektualnim Kapitalom (PIKA) i autor Priručnika za upravljanje Intelektualnim Kapitalom.


1997.godine, kada je Verna Allee napisala članak "Novi alati za novu ekonomiju", u Kanadi je organiziran prvi Svjetski kongres o mjerenju i upravljanju intelektualnim kapitalom. Članak u potpunosti odražava tadašnje stanje stvari. To što nije nimalo izgubio na aktualnosti iako se u siječnju bliži 8. Svjetski kongres, govori nam nešto o tome kojom brzinom se u svjetskoj ekonomiji odvijaju promjene. Do kuda smo došli?

Europa radi na tranziciji europskog gospodarstva u tzv. ekonomiju znanja čime se nada osnažiti europsku konkurentnost. Znanje i njegov ekonomski relevantan oblik, intelektualni kapital, propagiraju se kao ključni resurs u stvaranju vrijednosti, za tvrtke, gradove, regije i nacije. Problem je u tome, a na što upozorava i Verna Allee, da još uvijek mnogi menadžeri ali i oni koji stvaraju ekonomske uvjete, smatraju kako se postojećim načinom razmišljanja i djelovanja, a koji je proizašao iz industrijske ekonomije, ta transformacija može postići.

Stanje u svjetskom gospodarstvu to najbolje dokazuje. Smatram da se još uvijek nalazimo u fazi osvješćivanja kako se nalazimo u tranzicijskom periodu od industrijske k "ekonomiji znanja" te da pretežno učimo o njenim obilježjima, pravilima igre te novim mjernim i upravnim alatima koji mogu pomoći tvrtkama da se lakše nose s izazovima nove ekonomije.
Svjetska banka je tek prije dvije godine organizirala prvi ozbiljniji skup na temu Intelektualnog kapitala u zajednicama, gradovima, regijama i nacijama u sklopu akcije "Razvoj baziran na znanju", iako Lisabonska deklaracija, ključni dokument za tranziciju europskog gospodarstva, postoji od 2001. godine. Doduše, i dan danas postoje mnogi političari koji smatraju da se tu prvenstveno radi o reformi školstva, ne shvaćajući sveobuhvatnost promjene koju zahtjeva ekonomija znanja u gospodarskom ali i društvenom smislu.

 

Članak

Novi alati za novu ekonomiju

Verna Allee

Život i rad u današnjoj kompleksnoj, promjenljivoj i međuzavisnoj poslovnoj okolini budi u svakome od nas neka važna pitanja: 1. Koliko nas alati i poslovni modeli koje koristimo podržavaju u novom načinu razmišljanja? 2. Kako možemo usklađivati izjave poput "ljudi su naše najveće bogatstvo" s našim bilancama u kojima se oni iskazuju samo kao pasiva i tro&scar

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna