qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Znanje u organizaciji

Članak: Novi alati za novu ekonomiju - 2.dio, Verna Allee

download PDF

Novi alati za novu ekonomiju - 2.dio

Verna Allee Verna Allee osoba je iz uskog kruga vodećih svjetskih stručnjaka na području Knowledge Managementa. Članica je Vision 2020 iz Bruxellesa, World Business Academy te Asian Knowledge Management Association. Suradnica je na posebnim projektima Europske komisije, Stanford Universitya i The Brookings Institutiona. Autorica je svjetskog bestselera The Knowledge Evolution.


Izvan granica

Stvaranje novih kategorija za mjerenje unutar okvira starih "zidova" također se ne čini primjerenim jer takvim postupanjem odbacujemo mogućnosti koje nam nudi potpuno novo i drugačije promišljanje o vrijednostima. Istinski dinamičko, cjelovito-sustavno gledanje na organizaciju odvodi nas daleko izvan zamišljenih granica poduzeća jer ona ne egzistiraju u nekom imaginarnom društvenom vakuumu, izvan ili neovisno od svog okruženja. Usprkos tome, vrlo rijetko susrećemo poslovne modele koji u razmatranje uključuju dinamičku razmjenu sa širom društvenom zajednicom, ili okolišem i prirodnim resursima. Takvo je gledanje na gospodarstvo i organizacije opasno usko obzirom da društveni i čimbenici okoliša sve više utječu na poslovanje, ponekad i na dramatičan način.

Napredak prema promišljanju o organizaciji u kontekstu šire sociološke perspektive ipak postoji. Tako npr. počinjemo shvaćati da se organizacije u svojoj biti sastoje od višestrukih "zajednica prakse" koje se preklapaju (vidi: M. Wheatley: Zajednice prakse - potpora novim liderima, q21 Rujan 2006.g). Zajednice prakse, koje je prvi definirao John Seely Brown, potpredsjednik Xeroxa, se sastoje od kolega koji zajednički rade na određenom poslovnom zadatku. Okuplja ih zajednička svrha i potreba da znaju sve ono što znaju i drugi članovi zajednice. Kompanije poput British Petroleuma, Johnson&Johnson, Buckman Laboratories, General Motors, Pillsbury, Svjetska banka, Hawlett Packard, velike savjetničke kompanije, Xerox i Chevron postižu izuzetne poslovne rezultate fokusiranjem na "zajednice prakse" unutar kompanije. Međutim, čak ni u ovom slučaju ideja o granicama organizacije nije napuštena.

Komentar

Komentar

Matija Kolarić

Clipper effect U vrijeme kada su parobrodi preuzimali dominaciju u pomorskom prijevozu od jedrenjaka, izgrađeni su najveći i najfascinantniji jedrenjaci svih vremena - kliperi. Bili su znatno brži od parnih brodova istog vremena, ali jedino na rutama sa stabilnim, umjereno jakim vjetrovima. Takve su rute bile iznimka i kliperi su izgubili bitku. Fenomen u kojem se najkvalitetniji primjerci svoje v

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna