qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Znanje u organizaciji

Članak: Intervju: dr. Yogesh Malhotra, Alistair Craven

download PDF

Intervju: dr. Yogesh Malhotra

Alistair Craven Yogesh Malhotra, doktor znanosti, osnivač je Instituta BRINT i jedan od vodećih stručnjaka na području upravljanja znanjem. U svojoj karijeri radio je i kao savjetnik uprave velikih korporacija, vlada pojedinih država i UN-a. Predaje na Syracuse University, Kellogg School of Management i Carnegie Mellon University.


Dr. Malholtra, stručnjaci često ukazuju na konfuziju kada se spominje koncepcija "upravljanje znanjem" (eng. knowledge management - KM) i njezina primjena u praksi. Kako biste Vi definirali pojam "upravljanje znanjem"?

Upravljanje znanjem (KM) u prvom se redu odnosi na pragmatičnu i inteligentnu aplikaciju bilo koje koncepcije ili definicije upravljanja znanjem. Prave prilike i izazovi nalaze se u stvarnom, realnom svijetu, a ne u definicijama. Stoga se svaka definicija treba promatrati u okvirima specifičnog konteksta očekivanih učinaka ishoda i vrijednosnih propozicija (jasna i sažeta izjava tvrtke kojom ona potencijalnim klijentima i ostalim dionicima opisuje jedinstvena obilježja svoje ponude - op.ur.) koje odgovaraju na pitanje "zašto?" glede "upravljanja znanjem". Sukladno navedenom, čini se da je operativna definicija koju sam predložio prije nekoliko godina prihvaćena od strane praktičara i znanstvenika u mnogim zemljama širom svijeta:

"..."upravljanje znanjem" se odnosi na ključna pitanja svake organizacije: prilagodbe, opstanka i razvoja kompetencija u eri diskontinuiranih promjena okoline. Primarno se odnosi na organizacijske procese kojima se nastoje stvoriti sinergijski učinci kombiniranjem i procesuiranjem informacija i podataka dobivenih uz pomoć IT-a s kreativnošću i inovativnošću ljudskih bića."

Gornju definiciju držim "operativnom" jer njezino pragmatično razumijevanje zahtijeva "uranjanje" u specifični kontekst npr. "real time" poslovnih modela, modela upravljanja lancem snabdijevanja, odnosa s kupcima itd. Specifična tumačenja koja se odnose na navedene poslovne modele zajedno sa studijama slučajeva koje se na njih odnose možete pročitati u člancima na portalu KMBook.com.

Komentar

Komentar

Tajana Leskovar

Pročitavši izvorni tekst intervjua s Yogeshem Malhotrom, nesumnjivim genijalcem (dok smo se mi obični smrtnici u 14. godini bavili pubertetskim problemima, on je čitao Druckera i Le Bona), bila sam a priori spremna okarakterizirati ga kao još jednog u nizu znanstvenika koji su na svojem putu izgubili dodir sa svakodnevicom kompleksnog organizma zvanog organizacija. Naime, ponekad se,

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna