qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Znanje u organizaciji

Komentar članka: Novi alati za novu ekonomiju - 2.dio, Matija Kolarić

download PDF

Novi alati za novu ekonomiju - 2.dio

Matija Kolarić Matija Kolarić diplomirani je ekonomist, apsolvent Executive MBA studija na CBA Business School, Hrvatska, samostalni konzultant i trener. Temeljne aktivnosti su mu radionice na području organizacijskog razvoja (izgradnja tima, komunikacija, strategija, change management i sl.) u prirodi, kao i interim menadžment u malim i srednjim poduzećima. www.matijakolaric.com


Clipper effect

U vrijeme kada su parobrodi preuzimali dominaciju u pomorskom prijevozu od jedrenjaka, izgrađeni su najveći i najfascinantniji jedrenjaci svih vremena - kliperi. Bili su znatno brži od parnih brodova istog vremena, ali jedino na rutama sa stabilnim, umjereno jakim vjetrovima. Takve su rute bile iznimka i kliperi su izgubili bitku. Fenomen u kojem se najkvalitetniji primjerci svoje vrste pojavljuju u vrijeme kada već postoji nešto bolje, od tada se naziva Clipper effect.

U članku "Novi alati za novu ekonomiju", Verna Allee kreće od klasičnih menadžerskih alata industrijske ekonomije. Premda su oni u određenim slučajevima i dalje primjereni, njih je svakim danom sve manje.

S jedne strane ih zamjenjuju novi alati koji i dalje predstavljaju alate industrijske ekonomije. Danas je in alat balanced scorecard. Osobno smatram da se radi o najboljem menadžerskom alatu proizašlom iz mehanicističkog svjetonazora. Ipak, ostaje činjenica da ga tek mali postotak kompanija uspješno koristi. Premda zagovornici ovog alata to pripisuju lošoj implementaciji, radi se primarno o velikim kompanijama u industrijama koje stabilno i relativno brzo rastu. Iako bi detaljno objašnjenje nadilazilo okvire ovog komentara, moram napomenuti da u hrvatskom gospodarstvu postoji vrlo mali broj kompanija u kojima bi se implementacijom BSC metodologije ostvarile značajne prednosti.

Nedavno sam imao priliku slušati dr. Davida P. Nortona na konferenciji u organizaciji Cotrugli Business Academy. Prije nekoliko godina prisustvovao sam radionici Verne Allee u sklopu EMBA studija pri istoj instituciji. Alati nove ekonomije o kojima Verna govori zahtijevaju sasvim drugačiji pristup jer i potječu iz sasvim drugačijeg svjetonazora. I upravo u tome je ključna razlika.

Članak

Novi alati za novu ekonomiju - 2.dio

Verna Allee

Izvan granica Stvaranje novih kategorija za mjerenje unutar okvira starih "zidova" također se ne čini primjerenim jer takvim postupanjem odbacujemo mogućnosti koje nam nudi potpuno novo i drugačije promišljanje o vrijednostima. Istinski dinamičko, cjelovito-sustavno gledanje na organizaciju odvodi nas daleko izvan zamišljenih granica poduzeća jer ona ne egzistiraju u nekom

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna