qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Znanje u organizaciji

Komentar članka: Intervju: dr. Yogesh Malhotra, Tajana Leskovar

download PDF

Intervju: dr. Yogesh Malhotra

Tajana Leskovar Tajana Leskovar, diplomirani sociolog, osoba je s višegodišnjim iskustvom na organizacijskim poslovima vezanim uz administraciju, implementaciju softverskih rješenja, razvoj i organizaciju poslovnih sustava i upravljanje znanjem.


Pročitavši izvorni tekst intervjua s Yogeshem Malhotrom, nesumnjivim genijalcem (dok smo se mi obični smrtnici u 14. godini bavili pubertetskim problemima, on je čitao Druckera i Le Bona), bila sam a priori spremna okarakterizirati ga kao još jednog u nizu znanstvenika koji su na svojem putu izgubili dodir sa svakodnevicom kompleksnog organizma zvanog organizacija. Naime, ponekad se, pred složenošću nekog istraživanja koje oklijeva s pronalaženjem svojih točnih koordinata, poput uvođenja i definiranja upravljanja znanjem u nekoj konkretnoj velikoj organizaciji, pojavljuje dvojba suočavanja s nejasnom, loše definiranom i neuhvatljivom stvarnošću. Jednostavnije rečeno, odgovorni toliko duboko uđu u problematiku da usvoje sve teorijske paradigme, prouče svu postojeću literaturu, naprave izvedbeni plan, za sve to potroše izvjesno vrijeme sve da bi se na kraju suočili s grubom realnošću nepoznavanja tvrtke koja za to isto vrijeme živi svoj život i mijenja se (u tom smislu govori i Malhotra, spominjući nekontrolabilne sustave).

Ovdje se ponekad susrećemo sa neobičnim prijelazima "na drugu stranu", pa se tipična menadžerska karijera postupno ili naglo pretvara u znanstvenu te se, opet ponekad, veza između ove dvije krajnosti izgubi. Moja predrasuda o Malhotri kao simpatičnom no kompliciranom znanstveniku bez praktičnih oslonaca iščeznula je s drugim čitanjem teksta. Malhotra je praktičar-znanstvenik, poznavatelj svih smicalica i zabluda sustava pred kojima stoji uvođenje upravljanja znanjem.

Radnu karijeru Malhotra je započeo veoma rano, u multinacionalnoj automobilskoj industriji, gdje brzo postaje mladi projektant inženjer. Od sredine 80-ih pa do početka 90-ih godina kreće se od postindustrijskih proizvođačkih tvrtki, preko kompanija management consultinga, sve do razvojnih softverskih kuća.

Članak

Intervju: dr. Yogesh Malhotra

Alistair Craven

Dr. Malholtra, stručnjaci često ukazuju na konfuziju kada se spominje koncepcija "upravljanje znanjem" (eng. knowledge management - KM) i njezina primjena u praksi. Kako biste Vi definirali pojam "upravljanje znanjem"? Upravljanje znanjem (KM) u prvom se redu odnosi na pragmatičnu i inteligentnu aplikaciju bilo koje koncepcije ili definicije upravljanja znanjem. Prave prilike i

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna