qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: Znanje u organizaciji

Komentar članka: Učenje na pogreškama, Lara Jelenc

download PDF

Učenje na pogreškama

Lara Jelenc Lara Jelenc, magistar znanosti, asistent je na kolegiju Strateški menadžment, Poslovna i razvojna politika poduzeća i Upravljanje kvalitetom pri Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Dobitnik je mnogih akademskih nagrada i priznanja: Ministrastva znanosti i prosvjete za izuzetne akademske rezultate, diplome Europe House Zagreb i diplome Christian Academy for European Dialogue.


Gotovo svakodnevno slušamo o studijama i strategijama koje bi trebale biti okosnica budućeg razvoja nekog poduzeća posrnulog u pretvorbi i privatizaciji ili poduzeća koje se tek sprema za privatizaciju. Studije i strategije nerijetko se odnose i na osmišljavanje zadovoljenja javnih potreba i posebnih pitanja od interesa države. Stručna komisija koju sačinjavaju priznate individue govori u ime struke i često se zalaže za inovativni pristup rješavanju problema. Nakon brojnih i podugih sastanaka izvješće koje se iznosi javnosti u pravilo o nekoliko smjernica: valjalo bi detaljnije analizirati, istražiti, oblikovati, dati strateške smjernice, osmisliti, pokrenuti, dati poticaj... A što se u međuvremenu događa sa životom i poslovanjem?

Mogućnost da se nešto promijeni obično stvara tenziju koja zatim stvara negativnu atmosferu protiv uvođenja novina i inoviranja. Nakon što se reflektori na pozornici ugase sve se ubrzo vraća u normalu. Veliki planovi se zaboravljaju, a ljudi se opet osjećaju sigurno i nastavljaju po starome. Dok se velike misli spremaju u ladicu, već se rađa ideja o novoj stručnoj komisiji i novom problemu kojeg treba riješiti. Možda se rješenje krije u činjenici kako se velikim pompoznim planovima mogu postići samo mala unapređenja kratkog roka trajanja, a tek malim, ali kontinuiranim pomacima istinske značajne promjene.

U medijima i stručnoj literaturi slušamo i čitamo o turbulentnom okruženju u kojem se moramo gotovo svakodnevno mijenjati, unapređivati svoje poslovanje i potruditi se predvoditi te promjene. No, promjene se ne odnose samo na nove tehnologije ili kupnju novih strojeva, već se one prvenstveno odnose na nas same i način na koji razmišljamo o našem osobnom unapređenju. U nedavnoj studiji IBM-a iz 2006. godine na uzorku od 765 top menadžera svjetskih poduzeća najpoželjnije inovacije nisu samo inovacije proizvoda ili usluga, nego istodobna inovacija proizvoda, usluga i poslovnog modela. Pod poslovnim modelom u kontekstu studije podrazumijeva se oblik organiziranja i načina financiranja poslovanja. Dakle, uspješni na svjetskoj razini simultano inoviraju na tri različita područja. Podatak kako u sljedeće dvije godine 65% top menadžera-ispitanika planira promijeniti model poslovanja dovoljno govori sam za sebe.

Članak

Učenje na pogreškama

Marilyn Darling

U tekstu možete saznati na koji je način metoda učenja iz pogrešaka koja se koristi za uvježbavanje postrojbi vojske unaprijedila funkcioniranje poslovne organizacije... U godini 2004. poduzeće za proizvodnju električne energije iz Detroita DT Energy došlo je na loš glas zbog nekvalitetne i spore usluge. Nakon kvara na postrojenju ili vodovima trebalo im je čak 230 minuta za v

pročitaj...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna