qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.21: ŽENE I LIDERSTVO

Članak: Knjiga o ženi, Osho

download PDF

Knjiga o ženi

Osho Osho (1931. – 1990.), duhovni učitelj, osnivač Osho International Meditation Resort u Puni, Indija, mistik čija su promišljanja značajno utjecala na zapadnjačku duhovnost, posebice na New Age pokret. U svojim učenjima naglašava važnost meditacije, svjesnosti, ljubavi, zabave, hrabrosti, kreativnosti i humora; ljudskih kvaliteta koje se po njemu potiskuju u tradicionalnim religijskim tradicijama i sličnim statičnim sustavima vjerovanja. 


Uvod

Čitajući ove retke, znajte da ja ne govorim ni kao muškarac ni kao žena. Ja uopće ne govorim kao um. Iako koristim um, govorim kao svijest, kao svjesnost. A svjesnost nije ni "on" ni "ona", svjesnost nije ni muškarac ni žena. Ta podjela postoji na razini tijela i uma jer tvoje tijelo je vanjski dio tvoga uma, a tvoj um je unutarnji dio tvoga tijela. Tvoje tijelo i um nisu odvojeni; oni su jedan entitet. Štoviše, pogrešno je reći "tijelo i um"; slovo "i" ne bi se trebalo koristiti. Ti si tijeloum - nema čak ni crtice između ta dva entiteta.

Dakle, u kontekstu tijela i uma pojmovi "muški rod" i "ženski rod" relevantni su i imaju neko značenje. Međutim, postoji nešto izvan njih; nešto transcendentno. Riječ je o tvojoj pravoj biti, tvojem istinskom biću koje se sastoji samo od svjesnosti, od svjedočenja, od budnosti. Riječ je čistoj svijesti.

Ja ovdje ne govorim kao muškarac jer muškarac ne može govoriti o ženama. Ja govorim kao svjesnost. Mnogo sam puta živio u ženskom tijelu i mnogo sam puta živio u muškom tijelu. Svemu sam svjedočio; u svim domovima sam boravio, svu odjeću sam nosio. Ono što ću ti govoriti zaključak je brojnih života; ono što ću ti govoriti nema baš previše veze samo s ovim životom. Jer, ovaj život samo je kulminacija jednog dugog, dugog hodočašća. Prema tome, nemoj me slušati kao muškarca ili ženu; na taj način nećeš slušati mene. Slušaj me kao svjesnost.


Osnovno načelo života

Uvijek iznova ponavljam: ženu treba voljeti, a ne razumjeti. Riječ je o prvom i osnovnom pravilu! Život je toliko tajanstven da naše ruke ne mogu doseći njegove visine, naše oči ne mogu sagledati njegove najdublje tajne. Razumjeti bilo koju formu postojanja – muškarca ili ženu, drveće, životinju ili pticu – zadatak je znanstvenika, a ne mistika. A ja… ja nisam znanstvenik. Meni je i sâma znanost tajna. Da je tome doista tako, da je znanost velika tajna, počeli su polako priznavati i sami znanstvenici. Počeli su polako odbacivati svoj stari, tvrdoglavi, praznovjerni svjetonazor koji tvrdi da će jednog dana - u budućnosti - uspjeti saznati sve što se može znati.

S Albertom Einsteinom čitava je znanstvena povijest krenula potpuno drukčijim putem; što je više ulazio u srž materije, postajao je sve zbunjeniji. Logika mu tada nije mogla pomoći. Racionalnost mu nije mogla pomoći. Jer, ne možeš diktirati postojanju da slijedi tvoju logiku. Logika je proizvod ljudskog uma. U jednom trenutku, Einstein je shvatio da se koleba: treba li ustrajati u racionalnosti iako se čini da je ustrajanje u tome da bude racionalan glupo?

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna