qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.21: ŽENE I LIDERSTVO

Članak: Vizija: istinska snaga poslovnih žena, Sally Helgesen, Julie Johnson

download PDF

Vizija: istinska snaga poslovnih žena

Sally Helgesen, Julie Johnson Sally Helgesen, spisateljica, govornica i poslovna savjetnica, autorica bestselera The Female Advantage: Women's Ways of Leadership i The Web of Inclusion: A New Architecture for Building Great Organizations.

Julie Johnson spada u usku grupu prvih osoba u svijetu koje su se počele baviti executive coachingom. Prije pokretanja vlastite tvrtke 1995. godine, Julie je obavlja dužnost potpredsjednice za edukaciju i razvoj lidera u Merrill Lynchu.  
 


Uvod

Vjerujemo da ženska vizija - sadržaji koje žene primjećuju i koji im se čine važnima te način na koji percipiraju funkcioniranje svijeta - predstavlja važan te istodobno neiskorišten potencijal u današnjim organizacijama. U ovom tekstu istražujemo o čemu je zapravo riječ kada spominjemo pojmove poput ženske vizije, na koji način nam ta ženska vizija pomaže te na kraju zašto je uopće toliko važna - ženama, organizacijama i svijetu.

Zaključci do kojih smo došle temelje se na tridesetogodišnjem iskustvu stečenom u suradnji sa ženama diljem svijeta. Sally je autorica i koautorica brojnih knjiga i stručnih članaka, predavala je širom svijeta na mnogim sveučilištima i poslovnim školama, savjetovala je brojne direktore i predsjednike uprava manjih i većih kompanija, isto kao i Julie koja je osim toga i sama kao predsjednica uprave niz godina vodila jednu veliku i poznatu tvrtku. Slijedom toga, smatramo se dovoljno kompetentnima da na temelju iskustva zaključimo kako organizacije redovito propuštaju ispravno razumjeti i iskoristiti žensku viziju. Posljedično, žene gube povjerenje u vlastitu sposobnost artikuliranja i komuniciranja sadržaja koje primjećuju, a organizacije gube kvalitetne uvide i energetski balans koji im samo ženska perspektiva može osigurati.

U odnosu na ne tako davnu prošlost, organizacije danas predano razvijaju i njeguju liderske potencijale i talente žena u svojim redovima. Štoviše, uspješne tvrtke dobro razumiju vrijednosti koje proizlaze iz rodne raznolikosti radne snage. Pa ipak, utjecaj žena na strateškoj razini organizacija i dalje je ograničen zbog prevladavajućeg uvjerenja da "nisu vizionari". Vjerujemo da je navedeni stereotip pogrešan, štoviše, potpuno suprotan istini. Smatramo kako istinska snaga poslovnih žena izvire upravo iz njihovih vizionarskih moći.


I. VRIJEDNOST ŽENSKE VIZIJE

Što to žene vide?

Osnovne komponente koje oblikuju čovjekovu viziju ogledaju se u specifičnim sadržajima koje primjećujemo i koje smatramo važnima te u načinu na koji općenito percipiramo život dok pokušavamo odgovoriti kakav bi on trebao biti i kako bi trebao izgledati? U tom smislu, što bolje i što autentičnije razumijemo pojedine aspekte sadržaja koje primjećujemo, što ih preciznije izražavamo te potom na temelju njih djelujemo, to ćemo više pridonijeti društvu i sebi samima. U konačnici, tako ćemo kvalitetnije ispuniti svrhu zbog koje smo i došli na ovaj svijet.

Transformacija vizije u konkretni materijalni svijet izazov je svakom lideru i menadžeru, a posebice ženama na tim položajima. To je zato što sadržaji koje žene primjećuju u svijetu i koje smatraju važnima često nisu usklađeni s tradicionalnim očekivanjima radnog mjesta. Budući da su utjecajne liderske i menadžerske pozicije u značajnijem opsegu počele zauzimati tek prije nekih tridesetak godina, žene nisu sudjelovale u oblikovanju poslovne kulture – njezinih vrijednosti, stavova i očekivanja.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna