qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.21: ŽENE I LIDERSTVO

Članak: Uloga žene u novoj ekonomiji, Sherry Immediato

download PDF

Uloga žene u novoj ekonomiji

Sherry Immediato Sherry Immediato, suosnivačica, višegodišnja potpredsjednica i izvršna direktorica SoL-a, Society for Organizational Learning. Dugi niz godina bila je glavna urednica stručnog časopisa Reflections. Svojim je radovima doprinijela realizaciji kapitalnog dijela Fifth Discipline Fieldbook: The Dance of Change.


Gledano iz današnje perspektive, gotovo nestvarnima čine se promjene kroz koje je zapadnjačka kultura prošla (i još uvijek prolazi) u vremenskom periodu koji odgovara životnom vijeku tek jedne generacije. Pritom su dva trenda posebno značajna: krute strukture rada koje su posljednjih 150 godina osiguravale prosperitet i stabilnost ustupile su mjesto fleksibilnijim postindustrijskim gospodarskim strukturama koje pokreću nove tehnologije i globalna konkurencija. Istovremeno, prvi put u povijesti žene počinju preuzimati vodeće liderske funkcije u biznisu i javnom životu. Međuodnos navedenih dviju promjena, gospodarske i društvene, u velikoj će mjeri utjecati na budućnost.

Jedna je od ključnih značajki novoga gospodarstva decentralizacija modernih sredstava za proizvodnju u vidu znanja, stručnosti i ljudskog talenta, budući da je postalo isplativije organizirati posao na disperziranim lokalitetima širom svijeta, a ponekad i u vlastitom domu, nego u velikim uredima i tvornicama kako se to činilo do sada. Peter Drucker često nas je upozoravao na kolosalne posljedice ove promjene; naime, danas pojedinac, a ne više organizacija, postaje osnovnim mjestom stvaranja nove vrijednosti!

Međutim, mnogi ljudi ne razumiju što se zapravo događa. Zbog ubrzanog ritma promjena u organizacijama i manje sigurnosti zaposlenja, obično se osjećaju bespomoćnima, što nas navodi da zaključimo kako moderna vremena slobodno možemo nazvati vremenima velike nesigurnosti. Upravo zbog toga milijuni profesionalaca širom svijeta - a posebice žena - sami osmišljavaju i grade vlastiti posao umjesto da pasivno čekaju na sustav da im pomogne riješiti egzistencijalne probleme.

Drugo je važno obilježje vremena velike nesigurnosti uklanjanje tradicionalnih barijera koje su odvajale posao i karijeru od privatnog života i obitelji, čime su žene dovedene u znatno neugodniji položaj od muškaraca. Unatoč tome, žene su postale pokretačima društvene revolucije koja će polovini čovječanstva omogućiti da zauzme nove pozicije u zajednici. Stoga upravo proučavajući živote žena u ovom trenutku, možemo kvalitetnije i bolje procijeniti utjecaje društvene i gospodarske revolucije na barem tri područja javnog života:
- razvoj karijere i obrazovanje
- razvoj komercijalnog i društvenog poduzetništva
- razvoj novih društvenih i duhovnih zajednica koje stubokom mijenjaju svjetsku civilizaciju.


Novi smisao karijere

Današnji mediji ne uspijevaju ispravno razumjeti situaciju koja obilježava novu ekonomiju te zbog toga potiču uvjerenje kako postoji nekakav konflikt, nekakva značajna različitost u životima žena koje rade kod kuće i onih koje primarno rade izvan kuće, u raznim organizacijama i institucijama. Navedeni svjetonazor smatram pogrešnim. U današnje vrijeme većina žena je pripadala, pripada ili će pripadati plaćenoj radnoj snazi. Vjerojatno će mnoge od njih 2, 5 ili 10 godina odgajati djecu, raditi smanjenim intenzitetom ili pak volontirati u javnim ustanovama. No, prije ili poslije uglavnom se vraćaju klasičnom zaposlenju s punim radnim vremenom.

Opisana situacija nimalo ne pogoduje razvoju karijere u krutom industrijskom svijetu u kojem se pojedinac najprije obrazuje, a potom bez prestanka radi 40 godina kako bi na kraju otišao u zasluženu mirovinu. Tradicionalni sustav jednostavno ne trpi toliko odsustvovanje te nemilice uništava karijere osoba koje se odluče na značajniju pauzu. A tu su, naravno, žene u mnogo lošijem položaju od muškaraca.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna