qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No.21: ŽENE I LIDERSTVO

Članak: qCaffe: organizacijama je potrebna feminina energija,

download PDF

qCaffe: organizacijama je potrebna feminina energija

Sanja Jevđenijević, Delhaize Europe, VP of Human Resources and Organizational Development for Serbia, Bosnia & Herzegovina, Montenegro




Marko Lučić, urednik i član uprave, Quantum21.net, qLife




Ana Majetić, članica Uprave, DOK-ING




Vera Majetić Lupić, direktorica upravljanja ljudskim resursima, UniCredit Leasing Croatia d.o.o.  




Daniela Miljan, executive mentor & coach, organizational development specialist




Ivan Miljan, poslovni savjetnik, programski direktor ISOD - Integral School for Organization Development




Mirna Radošević, direktorica Salveo CEE za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Poljsku


Marko Lučić: Večeras smo se sastali kako bismo pomoću dijaloga dublje uronili u temu "Žene i liderstvo" koja je posljednjih godina sve prisutnija u javnosti. Gotovo da nema dana, a da u medijima ne naiđemo na razne priloge koji se na ovaj ili onaj način bave navedenom tematikom. Posebna su priča konferencije. U prosincu prošle godine zatekao sam se na Liderovoj konferenciji "Žene u biznisu". Znate i same kakve su te poslovne konferencije; više ili manje mlake i bezlične. Međutim, energija je na "Ženama u biznisu" bila suštinski drugačija. Atmosfera je bila opipljivo naelektrizirana. U konačnici, to me i ponukalo da uređivačkom odboru predložim da se i qLife, naravno iz svoje specifične perspektive, posveti tom pitanju. Dakle, o čemu je tu zapravo riječ? Zašto ta tema toliko intrigira?

Daniela Miljan: Kao poslovna žena, ali prije svega kao žena, voljela bih kad bi se naš razgovor mogao baviti različitostima u stilu vođenja, pogledima na poslovanje i pozitivnim aspektima koje rodne razlike daju organizacijama. Međutim, stvarnost je takva da ćemo, na početku 21. stoljeća, ipak morati razgovarati i o negativnim pojavama s kojima se žene kao liderice susreću: o otvorenoj ili suptilnoj diskriminaciji, o problemima za koje bih voljela da smo ih prerasli.

Mirna Radošević: Nažalost, podaci neumoljivo potvrđuju da problemi postoje. Nedavno sam u časopisu Forbes pročitala da u upravama 1500 američkih tvrtki sa Standard & Poors liste sjedi samo 14 posto žena. Nadalje, pogledamo li listu Fortune 1000, samo 4,6 posto tvrtki s te liste vode žene. Iako su u Hrvatskoj žene u svim dobnim skupinama do 50. obrazovanije od muškaraca, njihov udio na vodećim pozicijama u tvrtkama još je zanemariv.

Daniela Miljan: Tim činjenicama potrebno je dodati i problem plaća. Razlike u plaćama za isto radno vrijeme i poslove iste složenosti kreću se od 15 do 30 posto, ovisno o industriji. Interesantno je da se u razvijenijim zemljama, osim u skandinavskim, situacija nimalo ne razlikuje od one u Hrvatskoj. U Njemačkoj je udio žena u upravama tvrtki još i manji nego kod nas.

Sanja Jevđenijević: Prema direktivi koja je krajem prošle godine izglasana u Europskom parlamentu, do 2020. godine u tvrtkama koje kotiraju na burzi i imaju više od 250 zaposlenika na neizvršnim pozicijama trebalo bi biti barem 40 posto žena, a u državnim ustanovama do tog se udjela mora doći dvije godine ranije. Danas je na ovim pozicijama jedva 17,6 posto žena. Iako se u javnosti vodi polemika o tome je li sustav zapošljavanja i unapređivanja putem obvezujućih kvota uopće učinkovit, apeli državama da samostalno reguliraju ovo pitanje očigledno nisu urodili plodom te se u tom smislu mora nešto poduzeti.

Ana Majetić: Mogu se složiti s tvrdnjom da problem spolne diskriminacije treba osvijestiti i rješavati. Međutim, "rješenje" u obliku uvođenja obaveznih kvota, bez obzira na specifičnosti industrije i odnos ponude i potražnje na tržištu kadrova, čini mi se previše banalnim.
 
Marko Lučić: U tom kontekstu spomenut ću zanimljivo istraživanje koje je proveo profesor Niclas Erhardt sa suradnicima na Sveučilištu Rutgers. Riječ je o znanstvenicima koji su uspoređivali financijski uspjeh tvrtki stavljajući ga u odnos s rodnom ravnopravnošću uprava tih istih tvrtki. Pokazalo se da ravnopravna zastupljenost žena i muškaraca u upravama pozitivno utječe na financijske rezultate i vrijednost dionica tvrtki. Ana, složio bih se s tobom da ne treba nametati simplificirana rješenja. No, istovremeno nešto je ne samo potrebno nego i poželjno učiniti, kao što nam praksa pokazuje. Očito je da žene unose pozitivne vibracije u muški svijet liderstva i menadžmenta te da organizacije profitiraju od toga. Čudi me da vlasnici, koji su posve sigurno zainteresirani za profit, zanemaruju tako evidentnu činjenicu .

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna