qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No. 12: AFIRMATIVNO PROPITIVANJE

Članak: Nove kompetencije lidera, Chris Laszlo, Nadya Zhexembayeva

Nove kompetencije lidera

Chris Laszlo, Nadya Zhexembayeva Chris Laszlo, izvanredni profesor na fakultetu za menadžment Weatherhead na Sveučilištu Case Western Reserve. Autor je knjiga Sustainable Value (2008.) i The Sustainable Company (2003.). U koautorstvu s Nadyom Zhexembayevom nedovno je izdao novu knjigu Embedded Sustainability: the Next BIG Competitive Advantage. Više o knjizi potražite na: www.EmbeddedSustainability.com

Nadya Zhexembayeva, ravnateljica je Coca-Cola centra održivog razvoja pri IEDC-u – Poslovnoj školi Bled, jednoj od vodećih europskih poslovnih školi sa sjedištem u Sloveniji, na kojoj predaje liderstvo i strateški razvoj posebno usmjeren na održivost. U koautorstvu s Chrisom Laszlom nedovno je objavila novu knjigu Embedded Sustainability: the Next BIG Competitive Advantage. Više o knjizi potražite na: www.EmbeddedSustainability.com


U suncem okupanoj sobi članovi uprave ugledne kompanije sjede oko velikog stola po kojem su razbacani razni materijali. Na licima im se ocrtava napetost teškog iskušenja. Njihove intenzivne rasprave i strastveni angažman na prvi pogled nalikuju uobičajenoj strateškoj radionici: formuliranje problema, analiza opcija, utvrđivanje pozicija i odlučivanje o smjeru djelovanja. No, promotrimo li pažljivije okruženje u kojem borave, stolove, zidove i podove prekrivene samoljepivim papirićima, markerima i velikim "flip chart" papirima, uočit ćemo kako su po njima ispisane misli i ideje mnogo više od pukog seta aktualnih pitanja. Stol kojeg spominjemo samo je jedan od četrdesetak istih, smještenih u ogromnoj konferencijskoj dvorani u kojoj se okupilo tristotinjak ljudi na strateškoj radionici. Intenzivne razgovore u manjim grupama s vremena na vrijeme prekidaju skečevi i druge kreativne prezentacije. Ako vam sve to nije dovoljno šokantno, tada samo bolje pogledajte i uvidite kako sudionici radionice nisu samo djelatnici tvrtke već i njihovi dobavljači, kupci, predstavnici akademske zajednice, civilnog društva i javnog sektora.

Iako se strateški dijalog tristotinjak uključenih još uvijek smatra radikalnim pristupom, ipak jasno ukazuje na nove kompetencije potrebne organizacijama za opstanak na tržištu u kompleksnom poslovnom okruženju. Istina je da su nam tradicionalne sposobnosti kojima smo godinama vjerovali u poslovnom svijetu, tzv. "sposobnosti lijeve moždane polutke", još uvijek važne; i dalje trebamo pouzdanu analizu, precizno mjerenje i jasno planiranje. Međutim, navedene sastavnice poslovnog uspjeha, same po sebi, više nam jednostavno nisu dovoljne. Ono što nam danas treba kako bi se uspješno nosili s neočekivanim, kompleksnim i nestrukturiranim izazovima stvaranja vrijednosti novi je set kompetencija, primarno povezanih s desnom moždanom polutkom koja pokreće svijet umjetnosti, inovativnosti i kulturnog stvaralaštva. U ovom ćemo se tekstu baviti s četiri takve kompetencije. Dizajniranje. Propitivanje. Afirmativnost. Cjelovitost. Nema sumnje kako se za tradicionalnu znanost menadžmenta radi o iznenađujućim kvalitetama – izgledaju kao da su stigle sa stranica kakve new-age knjige za samopomoć. Ne brinite o tome. Navedene sposobnosti prepoznate su davno ranije, a velike i male tvrtke već niz godina uspješno ih primjenjuju u poslovnoj praksi.


DIZAJNIRANJE

Upitate li bilo kojeg poslovnog lidera - Indijca, Amerikanca, Rusa ili Švicarca - o zadacima i poslu uspješnog menadžera - iznenađuje neuobičajena dosljednost odgovora. Svi oni uglas će se složiti kako je odlučivanje najvažnija aktivnost menadžmenta. Doista, pretpostavka da je odlučivanje ključna aktivnost koja odvaja menadžere od drugih djelatnika organizacije duboko je ukorijenjena u naš svjetonazor.

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna